Jumaat, Disember 30, 2011

You're always on my mind

Maybe I didn't treat you
Quite as good as I should have
Maybe I didn't love you
Quite as often as I could have
Little things I should have said
I just never took the time
But you were always on my mind
You were always on my mind

Maybe I didn't hold you
All those lonely, lonely times
And I guess I never told you
I'm so happy that you're mine
If I made you feel second best
I'm sorry I was blind
You were always on my mind
You were always on my mind

Tell me, tell me that
Your sweet love hasn't died
Give me, give me one more chance
To keep you satisfied
Little things I should have said
I just never took the time

You were always on my mind
You were always on my mind
You were always on my mind
You were always on my mind


                          -Michael Buble-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Mohon doakan



Yang dimakbulkan doanya oleh Allah:

-doa org yg berada dlm kesusahan

-doa anak yg soleh dan mentaati ibu bapa

-doa ibu bapa kpd anak2nya

-doa org yg bermusafir

-org yg berpuasa hingga berbuka

-doa pemimpin yg adil

-doa org yg dizalimi

-doa seseorang muslim buat saudaranya tanpa diketahuinya


Duhai teman2 yg dikasihi..mohon tolong doakan aku dan teman2ku yg yg lain agar dpt jwb soalan final exam pengajian mstr kami dgn penuh tenang, yakin, cemerlang, lulus dgn jayanya dan dapat A dlm semua subjk yg diambil..amiinn


Mood exam...esk 31/12/11 paper pertama.

Mohon doakan aku dan teman2.

Terima kasih :-)


Published with Blogger-droid v2.0.1

Khamis, Disember 29, 2011

A prayer



Let me do my work each day and if the darkened hours of despair overcome me may i not forget the strength that comforted me in the desolation of other times

May i still remember the bright hours that found me walking over the silent hills of my childhood or dreaming on the margin of a quiet river when a light glowed within me and I promised my early God to have courage amid the temptest of the changing years

Spare me from bitterness and from the sharp passion of unguarded moments

May I not forget that poverty and richest are of the spirit

Though the world knows me not may my thoughts and actions be such as shall keep me friendly with myself

Lift up my eyes from the earth and let me not forget the uses of stars Forbid that i should judge others lest I condemn myself Let me not follow the clamor of the world but walk calmly in my path

Give me a few friends who will love me for what i'am and keep ever burning before my vagrant steps the kindly light of hope

And though age and infirmity overtake me and i come not within sight of the castle of my dreams teach me still to be thankful for life and for time's olden memories that are good and sweet and may the evening's twilight find me gentle still

               -Max Ehrmann (1872-1945)-

  


Published with Blogger-droid v2.0.1

Selasa, Disember 27, 2011

Fly me high



First time nk terbang...

Take home a smile...

:)


Published with Blogger-droid v2.0.1

Jumaat, Disember 23, 2011

Dont worry be happy



Here's a little song i wrote
you might want to sing it note for note
don't worry, be happy
in every life we have some trouble
when you worry you make it double
don't worry, be happy

be happy
cos when you worry
your face will frown
and that will bring everybody down
so don't worry, be happy
don't worry, be happy
now...don't worry, be happy

now there this song i wrote
i hope you learned it note for note
like good little children
dont worry be happy

listen to what i say
in your life expect some trouble
when you worry you make it double
dont worry be happy
be happy now...

put a smile on your face
don't bring everybody down like this
don't worry, it will soon pass whatever it is
don't worry, be happy...

Jumaat, November 25, 2011

Salam hijrah 1433.

Salam Tahun Baru Hijrah 1433h.
Dah nak masuk tahun baru hijrah 1433.
Bila tiba saja tahun baru hijrah atau masihi pasti dikaitkan dgn azam. Msg2 sibuk create azam baru. Bl tiba akhir tahun mcm ni la kdg2 baru kt nk igt balik azam yg kt dh buat awal2 thn dulu. Tak apalah, sekurang2nya kita sedar ada sesuatu yg kita harus capai. Ada org kata xperlu tunggu tahun baru utk ada azam. Bl2 masa pn boleh. Ya, itu pn betul.

Azam tahun baru ni perlu atau tidak? Pd pendapat saya mmg perlu pn. Kita ni bukannya xda azam, cuma kdg2 kita lupa. Kt sndri pn kdg2 xsedar kt selalu ja buat azam tiap2 hari, minggu atau bulan. Azam bulan ni nk kurangkan shoping, mulai hari ni nk hbskn baca 4 biji buku sbulan, start jumaat mgu dpn nk sedekah kt tabung masjid lps solat jumaat...ini pn dikira azam juga yg x perlu tunggu tahun baru utk dilaksanakan. Tp selalunya kita igt azam bl tiba tahun baru ja. Sbb dh jd kbiasaan asal tahun baru sj mst org duk sibuk ckp psl azam. Jd time akhr dan awal tahun mcm ni la br kita nk igt balik azam kita, baru kita duk kalut senaraikan azam banyak2, siap buat list lagi. Mcm ni pn xpa. Masa hnya sebagai benchmark utk mengukur keterlaksanaan azam kita tu. Biasalah, kita ni kan manusia, manusia ni sifatnya pelupa.

Biarlah walaupun azam tahun ini atau tahun lepas masih belum terlaksana, azam itu perlu ada. Yang belum tercapai cubalah utk laksanakannya. Nak tambah azam baru pn boleh. Tapi biarlah azam kita tu yg bermanfaat.

Antara azam, impian dan hijrah...azam kdg2 blh jadi suatu hijrah.


p/s: impian bersama

Rabu, November 23, 2011

Serigala Jahat Besar lagi

Big Bad Wolf datang lagi!
Date: 24-28 Nov 2011
Time: 10am-9pm
Venue: South City Plaza (Serdang)

Esok dh book hari dgn Hani nk p. Nasib baik la esok gaji dh masuk. Meroyan lagi la tgk buku.

What a surprise!

Last weekend i've got a surprise. Rs mcm nk lompat2 ja ms dpt tau tu dlm cls. But sadly, i can't make it, can't make it a real surprise. Keciwanya. Frust rasa. Dan yg lagi kecewa of cos la the one who comes prepared for the surprise. Bukan senang nk dpt kejutan mcm ni, but i've spoiled it. :(

Sebabnya...sbabnya lps cls hr sabtu tu ada discussion siapkan asmt! Isk2...frust rasa, tu la sape suh x siapkn asmt awl2, nk kn anta hr tu jugak. {Bukn sengaja x siapkn, asmt tu susah nk mati, dh study bape hr dh smata2 nk siapkn asmt tu, mlm tu tdo pn dkt2 kol 3am dgn Cik Suhaila, buat 2 org pn xdpt nk siapkn. Calculation punyela pnjang, smpai x muat space calculator. Kalo silap kira kn buat blk, formula panjang berjela, sape x pening. Smpai selsema dibuatnya, nasib baik x demam ja. Nk nanges pn ada, rs nk drop ja...haisshh}

Ptg tu brtungkus lumus la siapkn asmt, dan malam tu pulun siapkn satu lg asmnt yg susah tahap gaban jugak. Dan surprise itu ditunda ke esok hari...hmmm...i'm so sorry ya...huu

Walau apapun, that's a real surprise. And i love it. Another precious moment to remember. What a beautiful day...20112011.

Selasa, November 15, 2011

Jauh



Kadang terasa kosong


Dan makin jauh sekali dari Dia


Kerana aku yang alpa...



*oh hati :( *

Jumaat, November 11, 2011

Friday with 11.11.11

One is my fevret no.


So thus i also like 11.11.11.



Bg sesetengah org ada yg mahu mengabadikan tarikh hari ini yg cantik ini utk sesuatu yg indah. Ada yg mahu mengabadikannya sbg tarikh nikah, tarikh tunang, mula lapor diri masuk kerja dan macam2 lg. Senang nk ingat.


Aku pn mahu jadikan hari ini special. Tapi nk buat apa ya? Sama mcm hari2 yg biasa dilalui. Hmmm.



Tapi...owh ada yg special hr ni.

For the 1st time aku p makan aiskrim kt Tutty Fruitty! Hihihi~


Dhlama nk p tp slalu x igt, xda ksempatan, xtau kt mn. Tp hr ni, lps lunch td dgn opismet Cik Hani, dlm kete dgn cuaca yg panas tiba2 rs nk mkn eskrem, dan teringtkn Tutty Fruitty yg br bukak kt BBB {baru la jugak} maka pergila kami mencarinya. Jumpa jugak dan akhirnya kami sama2 dua org menikmati aiskrim yogurt tersebut buat kali pertama, hii.





*sy bdk baru blaja ;p

Rabu, November 02, 2011

Doa

Ya Allah, perbanyakkanlah hartaku dan anak-anakku, lapangkanlah rumahku, panjangkanlah umurku pada ketaatan kepadaMu, berkatilah aku pada semua kurniaanMu kepadaku, perbaikilah amalanku dan ampunkan dosaku.


*dari doa Rasulullah SAW kpd Anas bin Malik (khadam baginda)

Isnin, Oktober 31, 2011

Let's meet my fav books


Tuesdays with Morrie - Mitch Albom


For One More Day - Mitch Albom



Conclusion: Life is beautiful...isn't?

Selasa, Oktober 25, 2011

Setahun yang lalu...


25 Oktober 2010...

Setahun yg lalu...

Hari pertama aku melaporkan diri bertugas di Jabatan Matematik.
Dalam kesukaran membuat pilihan, takdir membawa aku ke sini.




25 October 2011...

Hari ini cukup setahun aku di sini.

Dalam tak sedar dh setahun berlalu rupanya.
Rs seperti msh baru di jabatan ni.
Masih terlalu banyak yg perlu aku pelajari, yg harus aku perbaik, yg perlu aku tingkatkan.
Masih belum kenal sebaik2nya staff2 di sini. Masih ada yg belum sempat aku bersemuka dan berbicara dengannya. Masih belum cukup tahu aku akan selok belok suasana kerja, serta urusan2 rasmi berkaitan, melainkn tanggungjawab dan tugasan2 rasmiku. Masih terkial2 juga bila ada urusan yg aku tak arif berkenaannya. Tp alhamdulillah, rakan2 sekerja banyak membantu. Tak tahu maka bertanyalah pd yg tahu. Tak ada experience maka dengarlah cerita2 pengalaman mereka. Bukan sedikit bahkan sangat bnyk membantu.

Dirasakan sprt masih baru mungkin krn msh belum cukup pengalamn dpt aku kutip selama setahun ini. Masa bergerak mmg pantas, smpai aku kdg kala rs tak sempat mengikut rentaknya, smpai aku rs dikejar masa pula. {Tuhan tolong berikan keberkatan pd pengurusan masaku}

Alhamdulillah...rezeki aku masih di sini.
Dan aku bersyukur akan ketentuan warna warni perjalanan hidupku yg diaturkan Tuhan. Walau kadang kala ada onak dan duri, itulah adat, lumrah hidup ini.

"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan "kami telah beriman", dan mereka tidak diuji?" (29:2)

"Dan sungguh, Kami benar-benar akan menguji kamu sehingga Kami mengetahui orang2 yg benar2 berjihad dan bersabar di antara kamu, dan akan Kami uji perihal kamu" (47:31)

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya..." (2:286)



Terima kasih Tuhan.
Atas aturan hidup yg cukup indah ini.

-aff, 25102011-

Isnin, Oktober 17, 2011

Konvo dan bunga ~~<@

Konvokesyen.

Musim konvo lagi. Best memory i've ever had ttg konvo of cos la ms majlis konvo sndiri. The happines moment and happiest day like all the graduans feel. Sharing the best moment dgn yg tersayang, berkongsi kegembiraan menggengam segulung ijazah, juga kesedihan as everybody knows that life would be different after that. Everybody will take different path, attach to different environment, meet different people...

So congratulation to all graduands! Tahniah buat kawan2 yg grad! But it doesnt mean that the learning process in now has stopped just by the time you got ur scroll. Leaning is a long life process, dan sesungguhnya menuntut ilmu itu wajib ke ats stp muslim. Learning is fun.





**************************

Teringat kenangan jd gadis penjual bunga ms konvo iium ke-22. Ms tu br first yr, br sem 1 kt uia, rajin pulak cr duit poket dgn tolong spupu jual bunga. Bnyk jugak dpt,hihii...Best jual bunga, sbb bunga cantek, dan smua org suka bunga, lg best kalo ada org beli {di sini skill mempromosi sgt penting...pkai ayat2 baik punye}. Tambah best sbb org beli utk kasi kt org yg grad, betapa hepinya org yg terima bunga tu. Lagi2 kalau dpt yg sejambak bnyk, 25 kuntum, siap dgn bear besar, fuuuhh...pokai yg membeli, punyela happy yg menerima, sangatla untung yg menjual.

{Time sy konvo xda pn dpt ros sejambak, tp nasib baik la sblm konvo dh tempah ros sejambak nk bg kt dia, dia tempah bg kt awk, awk tempah bg kt saya, alih2 bl hari konvo msg2 sibuk dgn family and friends, dan msg2 kt sy amk utk sy, awk amk utk awk, dia amk utk dia sendiri la... Jadi beli bunga utk dr sendiri pulak...isk}

Tahniah kt opismet sy, Honey Hani Syahida sbb dh konvo master! Last week dia dpt bear besar, saiz giant, hadiah konvo diposkan ke opis dr jauh, mst dr sumone special, hiii. Jeles sy tgk bear tu duk ats krusi ngadap PC, blh wat teman kt opis, wat teman nek kete, hihihi.

Tak sabar rs nk grad. Heee. Doakn sy kwn2.


* illegal flower girl ;p

Rabu, Oktober 12, 2011

Live like you love it


Even though it unpleasant, you can do it if you must.
Even it is difficult and complicated, you can work your way through when you choose.

Khamis, Oktober 06, 2011

Wonderful Tonight


It's late in the evening, she's wondering what clothes to wear. She puts on her make-up and brushes her long blonde hair. And then she asks me, "Do I look all right?" And I say, "Yes, you look wonderful tonight."

We go to a party and everyone turns to see this beautiful lady that's walking around with me. And then she asks me, "Do you feel all right?" And I say, "Yes, I feel wonderful tonight." I feel wonderful because I see the love light in your eyes. And the wonder of it all is that you just don't realize how much I love you.

It's time to go home now and I've got an aching head. So I give her the car keys and she helps me to bed. And then I tell her, as I turn out the light, I say, "My darling, you were wonderful tonight. Oh my darling, you were wonderful tonight."

{Eric Clapton}

Rabu, Oktober 05, 2011

A moment to remember





Usai dhuha pagi ni membuak rasa rindu pada Belahan Jiwa; Asma', Yati, Sulha, Aini, Rukiah, Ifat, juga pd Timah. Lama tiada khabar diterima. Terasa sayu pula hati mengenangkan kalian. Hanya berharap agar masing2 bahagia dlm aturan kehidupan yang cukup indah ini. Segala aturan Tuhan itu adalah yang terbaik.



Ahh, hati...merindukan kenangan dulu.


Isnin, Oktober 03, 2011

Assignment celup ayaq teh


Alkisahnya suatu malam tu, esoknya nk kn submit assignment. 1st asmt sem ni, teruja nk siapkn,hihi. Soalannya xbnyk pn, 1 page penuh ja. Memandangkan esok kn submit maka malam tu pulun la siapkn asmt. Biasala aku, wat keja last minit, bkn apa, kalo ada tekanan masa mcm ni baru rs thrill skt, otak pun time2 kesuntukan masa mcm ni baru laju skt pecut, time tu la idea mencurah2, heee...{alasan}

Lbh kurang jam 11.30pm asmnt dh siap, siap buat cover dan stapler, kemas dan cantik la pd pndangan sndri. Dh siap asmnt blh la nk stdy pulak, kms2 meja stdy, n prepare utk cls esok. Nak dijadikan cerita, br ja siap asmt tu, msh fresh lg, tetiba tangan tersadung air teh dlm cwn ats meja! Baik punye landing, hbs tumpah secawan teh ats asmnt yg msh hot td. Terbaiklah! Terpaku dan terpana aku seketika xtau nk buat camna. Tgk ja asmnt cicah ayaq teh!

Tisu pulak tinggai selai ja time2 critical camtu, meresaplah air teh ke 2 page pertama. Nasib baik la hosmet2 aku pakat tlg, p amk kain buruk, tlg lap ats bwh meja, hbs kn nota2, fail2, dan sgla yg ada ats mja tu. Tak terkecuali. Sadis betul. Tragedi 1 oktober.

Apa lg, kn buat blk la asmnt, xkn nk anta yg kn celup teh. Nasib baik la 2 page ja, tu pn lenguh tgn nk salin blk. Pheww.

Esoknya p cls tgk kertas nota ada corak kuning tepi2, skali tgk mcm kertas lama, lama2 tgk mcm manuskrip usang. Penangan teh-O.

Pengajarannya, don't drink and sms.


Lovely Day




Abaikan motif utama video ni, iklankan nescafe. Saya buknya duta nescafe {tp kalo diminta jd duta pn apa salahnya, blh dipertimbangkan, hihihi}. Sbnrnya saya sgt suka lagu tema iklan ni. Bc komen2 kt youtube ckp Adeline dr grp Halfway Kings yg nyanyi tp cr2 xda jumpa pulak. Tak knl pulak grp tu. Dgr lirik lagu ni mcm lagu Lovely Day by Bill Withers, cuma versi iklan nescafe. Tp sy mmg suka sgt la dgn dia punye melodi, mmg membuatkan hari sy rs spt lovely day tiap kali dgr lagu ni. Hilang sgla stress, resah hati, atau bad mood. Hari jadi indah. Jum dengar sama2! (^_^)


Lovely day. Lovely day. Lovely day. Lovely day. Lovely day.



Jumaat, September 30, 2011

Marry U



I know why is the boy refused to marry her! Becoz she said "I am gonna marry u", instead of "Would you marry me?" Hihihihi...so funny la bdk2 ni, hii

Isnin, September 26, 2011

Khamis, September 15, 2011

Sem I 2011/2012


Alhamdulillah.
Semester baru sudah bermula, sem I 2011/2012.
Juga semester pertama pengajian pascasiswazahku.
Moga dikurniakan kekuatan utk menempuh segala cabaran.

Hujung minggu yang pasti akan sibuk...


Sebaris lirik dari sebuah lagu
Yang terngiang dlm minda dan rasa
Buat semarak semangat di jiwa
Moga halangan mampu ditempuh


Hanya pejam mata dan cuba apa saja~


(^_^)





Selasa, September 06, 2011

Putus asa


Ini kisah adik bongsu ku.
Namanya Iqbal, umurnya 6thn, bijak sekali mcm errr...heheh

Suatu hari dia cerita ttg kwn2 tadikanya.
Ada seorg kwnnya namanya Iman, baik, cantik, putih {bdk perempuan}.
Aku tnya Iqbal suka Iman ke? Dia jawab suka, smbil tersengih2 malu.
Ish2, bdk2 zaman skrg.

Suatu hari di hari raya.
Aku dan Iqbal.
Aku : Tak ajak Iman datang raya ke?
Iqbal : tak nak ajak pn..
Aku : awatnya tak ajak?
Iqbal : sbb Iman gaduh dgn Iqbal.
Aku : awat gaduh?
Iqbal : Iman la tak nk kwn dgn Iqbal (muka sedih)
Aku : Tp Iqbal kn suka Iman.
Iqbal : Tak, tak suka dah, putus dah
Aku : Hah! putus! Awatnya putus?
Iqbal : Tak tahu
Aku : Tak kn xtahu, kn Iman tu baik, comey...
Iqbal : Putus asa (muka selamba)
Aku : ........................ :))
(dlm hati: tau ke bdk ni putus asa tu apa)

Hohoho, bijak sekali jawapannya :))



Salam Lebaran



Salam Aidilfitri buat semua.
Mohon maaf salah silap, zahir dan batin sepanjang perkenalan kita.
Semua kita semua sentiasa dalam limpahan rahmat dan kasih sayangNya...amiinn




Isnin, Ogos 22, 2011

Bermula episod baru



220811
Alhamdulillah, syukur pada Tuhan.
Pada hari ini secara rasminya aku kembali bergelar pelajar. Pelajar postgrad.
Maka akn bermula kembali perjalanan sbg seorang pelajar. Kali ini liku yg akn dilalui pasti berbeza dari yg sebelumnya. Lebih mencabar, lebih banyak ranjau dan dugaan, dan seharusnya perlukan lebih kesabaran, ketabahan, dan semestinya pergantungan pada Dia.

Aku khabarkan pada abah dan mama tercinta di kampung tentang pendaftaran hari ini. Ucapan tahniah, rasa syukur, dan doa aku terima daripada mereka berdua. Namun, dalam kegembiraan, hatiku disentuh rasa pilu dan sayu saat membaca mesej dari abah. Di akhir mesejnya abah mohon maaf ats segala kesilapan abah.

Duhai ayahanda, apakah anakandamu ini layak menerima permohonan maaf darimu? Sesungguhnya tidak! Selayaknya anakanda ini yang sujud memohon ampun dan maaf darimu. Bukan ayahanda! Betapa adanya anakanda di sini, siapa anakanda kini, adalah kerana berkat doa dan asuhan ayahanda dan bonda! Ayahanda dan bonda tiada dosa tiada salah pada anakanda. Malah ayahanda dan bonda dunia anakanda. Ampunkan anakanda ini. Isk (T_T)

Bismillahirrahmanirrahim...

"Bacalah, dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang Menciptakan. Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah,dan Tuhanmulah yang Paling Pemurah. Yang mengajar manusia dengan perantaraan kalam."

Wahyu pertama yang diturunkan pada RasulNya. Iqraq...bacalah. Mengapa Iqraq?
Kerana membaca itu sumber ilmu. Betapa Allah meletakkan kepentingan menuntut ilmu melalui perintahnya ini, disuruhnya kita membaca. Bacalah! suatu perintah. Dan bukan sekadar membaca, tetapi bacalah dengan nama Tuhanmu Yang Menciptakan. Betapa membaca dan pengkajian ilmu perlu didasari dengan Tauhid, yang menjadi asas kegemilangan ilmuan Islam suatu ketika dulu.

Dan wahyu pertama inilah, iqraq, yang menjadi falsafah IIUM yang aku cintai. Dan aku bawa bersama falsafah ini, terapkan di tempat baru kini.

Kini bersama teman sepengajian, Miss Suhaila, meneruskan perjalanan meneroka ilmu di gedung "Berilmu Berbakti" juga bersama2 teman2 baru.

Yang pasti, proses pencarian ilmu itu tidak terhenti di saat menerima segulung ijazah, atau bila tidak lagi bergelar pelajar. Pencarian ilmu itu perlukan sepanjang hayat. Gelaran pelajar hanya formality.

Semoga Allah permudahkan perjalan aku dan teman2 yg lain.
Insyaallah.
Doakan aku.


Isnin, Ogos 15, 2011

Home is where the heart is.


Alhamdulillah, dapat jugak sambut ramadhan kt kampung.
Hjg minggu lepas ikut makcik balik kg. Jimat tambang bas sbb pakcik yg drive. Hii...
Bestnya dpt buka posa dan sahur sama family.
Lepas rindu kt mak, ayah, adik2, tokwan, tokki, pakcik, makcik dan sepupu2.

Dan hari ni, bertungkus lumuslah nk setelkan urusan cuti belajar dan mstr akibat dr keja nakal aku buat before balik kg hr tu. Tu la sapa suruh nakal2 di bulan puasa ni, nasib baik tak kantoi.
Harap segala urusan dapat diselesaikan by bulan ni jugak. Tolonglah, mudahkanlah ya Allah!

Tp walaupn ber"masalah" begitu ttp puas hati dapat blk kg jmpa family :D
Sbb masa itu tak boleh dibeli.
Macam kalau majikan bagi cuti 25 dan 30 hari, kalau plh nk 25 hari maka kita dpt cuti 25 hari plus money reward for 5 days yg kt xamk tu, dan kalau amk cti 30 hr kt akn dpt cuti 30 hr dan tanpa money reward tu. Ada yg amk 25 hr sbb 5 hari lg blh dpt duit, ada yg amk 30 hr sbb dia nk masa yg lebih, mungkin blh spend pd family, holiday atau apa2 sj.

Home is where the heart is.

Hargailah masa bersama2 yang tersayang.







Selasa, Ogos 09, 2011

Tip khatam al-Quran sebulan Ramadhan


Dah baca Quran smpai mana bln Ramadhan ni?
Agak2 sempat tak nk khatamkan satu Quran sebulan Ramadhan ni?
Di sini ada tip yg blh membantu kita utk khatam Quran sebulan Ramadhan.
Ambil dr majalah Solusi no. 34 page 130.

Walopn agak lewat entry ni, walopn tgl lbh kurg 21 hr lg Ramadhan, insyaallah masih sempat lg nk khatam Quran Ramadhan ni, tp kn berusaha lbh gigih drp biasa la, tp tak mustahil pn, ini misi possible. Para ulama dulu2 pn ada yg blh khatam Quran setiap hari sekali, takkan kita xnk cuba kn walopn sekurang2nya sekali sebulan ni. ^^

So, masih belum lewat utk accomplish misi ni. Niat dh ada kn jd bertindaklah sekarang. Kalau org kata better late than never, sy kata BETTER NOW THAN NEVER! (^_^)
This is possible mission! ;D


Inilah contoh table yg di re-type dr majalah Solusi, kalau rs2 mls nk type beli je la majalah tu kt kedai {blh juga nk mtk softcopy kt saya, by email la..hee}

Rumus:
30 juzuk = 30 hari
1 juzuk = 1 hari
Baca 4 halaman stp kali selesai solat fardhu; kita blh khatam sekali dlm Ramadhan!


SELAMAT BERAMAL! ^^



p/s: bg wanita yg mn ada ms tertentu mrk xboleh bc quran, tolakkn hari yg uzur drp 30 hr puasa dan bahagikn bilangn juzuk (30) dgn jumlah hari yg tidak uzur itu, maka dptlah jumlah juzuk yg perlu dibaca sehari.

Isnin, Ogos 08, 2011

Puasa waktu dulu-dulu


Apa khabar puasa hr ni?
Dh masuk hari ke-8 puasa, makin baik dr sblmnya ke, sama saja ke, kurang baik khabarnya?

Rasulullah saw. bersabda yg brmksud: "Ramadhan itu awalnya rahmat, pertengahannya maghfirah (pengampunan) dan akhirnya pembebasan drp api neraka".
(Riwayat Ibn Khuzaimah)

Selidik kembali puasa kita, msh sama mcm zaman kanak2 dulu, zaman remaja dulu, atau seperti setahun yg lepas? Harapnya lbh baik kn. Semakin meningkat usia harapnya semakin btmbh ilmu maka tingkat puasa pn harapnya semakin meningkat la. Kalau x meningkat pn harap tak merudum dr thn lepas. Isk2.

Aku pn kdg2 ada hari2 yg aku rasa ibadah puasa merosot sdkt, ada hari rs lbh baik, ada hari rs sama saja, macam iman yg kdg kala turun naik. Walau apapn sama2 lah usahakn yg terbaik, agar tak menyesal bl Ramadhan melambai pergi, sbb kt tak tahu mshkah ada peluang bertemu kembali.

Teringat puasa waktu dulu2, zaman kanak2.
Kenangan zaman kanak2 memori paling indah.
Zaman kanak2 aku sangat aktif. Biasalah, bdk kampung, ada ja outdoor aktiviti nk buat. Kerja seharian main ja. Balik skolah main, panas2 pn nk main. Tambah2 ada geng dgn sepupu2.

Time tu xde nya nk duduk ngadap PC men game, PC pn xda. Tak mcm skrg, bdk umo 4thn pn dh pndai komputer, pndai men game. Tapi xkuar peluh pn, mcmn nk sihat.


Kisah bdk kampong mcm aku ni dulu2 mmg adventurous. Dulu aku paling suka bc buku Siri 5 Penyiasat karya Enid Blyton {ada sapa2 yg tau?}. Ofcos la yg dh ditranslet ke B.Melayu. Kononya nk jd penyiasat mcm dlm buku cite tu la. Siap tubuh geng dgn adk2 n spupu2. Buat markas kt bwh pokok manggis blkg rumah, siap berperang dgn nyamuk. Smpai pasang ubt nyamuk lingkar nk halau mosquito. Ptg2 pulak naik basikal round kampung konon2 cari kes. Alih2 layan blues tepi sawah {kalau xkena kejar dgn lembu}, tak pn melepak rmh jiran mkn aiskrim free.

Aku xigt aku stat puasa penuh bl. Biasala, kecik2, kanak2 lagi, mak ayah suh puasa kita puasa. Bl penat main, haus, p mnum air paip senyap2. Bukannya kt rmh sendiri tp k rmh spupu sblh rmh, punyela nk jg rahsia. Buat2 kononnya tertelan air ms bkumur. Errr, bdk2 lain pn ramai yg mcm tu jugak kn? Hee...

Tu puasa zaman2 kanak2 aku. Bdk2 lagi, susah nk tahan dr mkn dan mnum spjg siang. Tapi bl dh besar panjang ni, yg plg ssh nk jg ialah anggota badan ni, pacaindera, dan hati. Mata, telinga, mulut tak terjaga dr lihat, dengar dan cakap benda2 yg kurang baik. Hati jauh dr sabar. Sia2 saja puasa bl sekadar menahan lapar dan dahaga tp x terdaya mendidik hawa nafsu. Isk2.


Mode: Muhasabah diri



Khamis, Ogos 04, 2011

Rezeki Ramadhan 1432h


Tahniah buat teman2 yg dpt sambung blajar!
Tumpang gembira bila bc status FB teman2 iium dulu ramai yg dh dpt tawaran sambung blajar. Insyaallah akn kembali bergelar student mulai September 2011 nt, kali ni postgrade student pulak.Hiii...

Aku yg kt sini xsabar tgu Miss Suhaila, dulu classmate ms kt iium, xlama lg nk jd classmate sama balik, kali ni kt upm pulak :)

Tahniah jugak kt opismet aku, Cik Hani Syahida sbb dh naik gaji! Excited aku dgr! So aku pn kn cepat2 hbskn mstr ni {err, start pn belum ni...aisey..} br blh naik gaji jugak. Dh ada mstr nt tangga gaji naik la skt. Heheh ;D

Rezeki Ramadhan. Nikmat Allah itu dlm pelbagai bentuk, pd bila2 masa, buat siapa2 saja. Kerana kebetulan nikmat itu dikurniaNya pd bln Ramadhan yg sedang dilalui sekarang justeru terasa ia rezeki Ramadhan. Ya, diabadikan sebagai Rezeki Ramadhan.

Khabar gembira diterima dalam bulan yg penuh berkat dan rahmat ni.
Pasti hati gembira berbunga riang.
(^_^)


Terima kasih Tuhan



4 August 2011
12:02 pm
Aku terima berita gembira
Berita yg ditunggu tp tak disangka.

Alhamdulillah!
Terima kasih Tuhan!
Rezeki Ramadhan!
Rezeki yg tak disangka2.
Sujud syukur padaMu Tuhan,
ats nikmat yg selalu Kau kurniakn...

Kadang aku malu,
padaMu dan pada diri,
bl sykur tak selalu,
sedangkan nikmat tak pernah putus Kau beri,
bl kdg kala tak mudah bg org lain,
sedangkan Kau tak susahkan bagiku...

Layakkah aku nikmati,
segala kurnia yg Kau beri,
sedangkan diri tak selalu diuji,
aku malu pd diri sendiri...

Tuhan,
jgn jadikan nikmat yg Kau beri
istidraj bg diri ini...

Dalam diam aku takut dan gentar.




Wajah baru


Cantek tak?

Terasa ayu la pulak.

Dan wangi.

Rs mcm dlm iklan Echanteur Paris.

Rs mcm di sini.


Hati riang
Oh sungguh indah
Saat kau lihatku
Ku terasa ayu
Lalalalala~


Ops, bukan aku la tp blog ni.
Tukar design baru.
Background baru ni, lawa tak?
Soft pink pulak kali ni.
Saje nk aura lembut dan tenang
Hee :D



Isnin, Ogos 01, 2011

Salam Ramadhan 1432h



Salam Ramadhan 1432h.

Alhamdulillah, terima kasih Tuhan, kerana pertemukan kami dgn Ramadhan kali ini. Diberi kesempatan bertemu bulan yg penuh mulia, penuh berkat, rahmat dan maghfirah.

Selamat menunaikan ibadah puasa, dgn penuh keimanan...

‎[Siapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan dengan penuh pengharapan diampunkan dosanya yang telah lalu.]
H.R. Bukhari.



p/s: Jum beli majalah Solusi Isu no.34 {bumper Ramadhan & Syawal}, ada checklist Ramadhan dan Agenda ibadah seharian sepanjang Ramadhan. (see pics below)

Checklist Ramadhan


Agenda Ibadah Sepanjang Ramadhan {siang}


Agenda Ibadah Sepanjang Ramadhan {malam}


Isnin, Julai 25, 2011

Report Aktiviti


Alhamdulillah, sekali lg diberikan kesempatan menikmati hujung minggu yg sempura,hii...

Sabtu lalu kali pertama aku join outdoor aktiviti fakulti. Program Jelajah Sains namanya,destinasinya ke SMK Dato’ Harun, tg. Karang, Kuala Selangor. Tujuan utamanya mahu perkenalkn university umumnya dan fakulti sains ni khasnya. Di samping tu untk memberi motivasi kpd pelajar2 utk blajar rajin2, bersungguh2, smpai dpt masuk university. Ilmu dan pendidikan, mampu mengubah nasib diri. Teringat pesanan mak aku lps dpt result pmr ms form 3 dulu; “dgn ilmu manusia mampu mendapatkan wang”.

Seawal {dh lewat sbnrnya} jam 6.45am kami bertolak dgn bas. Seramai 25 org kot staf yg join {stp jabatan kn anta 5 wakil}. 2jam jugak nk smpai Tg. Karang. Jam 9am bermula aktiviti d skolah. Motivational Talk disampaikan oleh dekan, pembentangan dr stp jabatan utk perkenalkn ‘kehebatan’ jabatan masing2, dan last skali demo dr jab kimia. Sesi d skolah berakhir jam 1 tgh.

Sesi Motivasi dan Pengenalan setiap Jabatan, Dekan baju putih bertopi.

Demonstrasi, masing2 nk try buat.

Kata org kalau dtg Tg. Karang or Kuala Selangor kn try dia pnye Nasi Ambang. Penah dgr nasi ambang/ambeng? Makanan org jawa, kt cni rmai yg keturunan jawo.

Ha! Ni la nasi ambang! Nmpak sedap kan!

Ni Nasi Ambang yg dihidangkan kpd kami. Sedap! Ada nasi, ayam goreng rempah, mee goreng, serunding kelapa, satu lg smbal tempe kot tp xde tempe pulak{xtau nma apa}. Harga sepinggan nasi ambang kt restoran ni RM5 je, kira murah la sbb dia punya nsi bnyk. Nak hidang pakai talam pn blh, satu tala RM40-50 Aku {dan rmai lg yg lain} hnya mampu hbskn separuh ja, xlarat sbb bnyk sgt. Ayam je hbs licin.

Lps mkn dekan ajak p mlawat n solat kt kg beliau {dekan org cni rupanya}. Mak aihhh, cantiknya sawah padi! Saujana mata memandang! I feel so kampung! True Malaysian! Hehe... Rs mcm dlm cerita Nur Kasih. Cantek kampung ni, sawah padi kiri kanan, udara segar, angin nyaman, padi hijau, rs nk berenang2 atas angin~~~ {layan blues~}

Lps solat zuhur kt surau kg terus bertolak p Bkt Malawati. Aktiviti seterusnya menuju puncak, mendaki bkt malawati...melalui tangga je, jd xdenye nk merempuh onak dan duri nk smpai puncak. Panjat tangga je, kalo xnak nek tangga ada tren bw penumpang bersiar2 smpai puncak. Bkt ni slh satu tempat pelancongan menarik kt Slangor ni. Ada apa kt cni?

Kalau ikut sejarah Bkt Malawati ni zaman dulu dijadikan sbg kubu, utk memerhari kedatangan pihak musuh {zaman bugis or british dlu kot, zaman Francis Light tu} dr puncak bkt ni dan jugak sbg tpt berlindung dr serangan musuh. Kt ats bkt ni ada rumah api, jd panduan buat kapal2 yg belayar. Kt ats bkt ni jugak ada bnyk meriam. Kalau ikutkn sjarah ada beratus2 meriam tp yg tinggal hga skrg dh xbnyk, xsmpai 100 kot. Dr ats bkt ni blh nmpk laut selat Melaka nun jauh di sana, nmpk kawsan sekitar dan kampung2.

Yg menriknya kt ats ni ada mini muzium, yg simpan artifak2 lama yg berkaitn, info2 psl bkt malawati dan tinggalan2nya. Kalau msuk dlm ni blh la tgk meriam2 lama, pelbagai saiz peluru ada, bulat2, mcm peluru yg diguna utk sukan lontar peluru tu, nmpk berat. Peluru ni diperbuat dr batu ke besi eh?pastu mcmn blh meletup eh?ada belerang ke kt dlm peluru tu? Aku tertnya2 dlm hati sbb xde info psl tu n aku pn xtau. Yg aku br tau “canon” tu peluru rupanya dlm BI,hii...Kalau xdtg cni mst aku igt Canon tu jenama kamera je. Hee ;p

Muzium Sejarah Kuala Selangor

Kalau dtg cni jgn lupa amk kesempatan bc info2 psl tmpt2 bsejarah kt bkt malawati dan Kuala Selangor ni, ada;

1. Batu Hampar {tpt pancung pesalah2, ada yg kt tpt psemadian sultan Selangor dulu}

2. Telaga Beracun {pesalah yg dihukum dimasukkn dlm telaga ni, kmudian air ramuan akar2 kayu beracun dimasukn smpai paras dagu pesalah, dibiark tersiksa hga akhinya mati}

3. Makam Anak Dara {sempena memperingati kisah seorg gadis yg kn kahwin paksa oleh keluarga, di mlm perkahwinan dia hilang tanpa dpt dicari, akhirnya gadis tu dtg dlm mimpi mak/ayh dia bgtau agar dia jgn dicari lagi sbb dia dh selamat, berada d tpt lain, dan dia tinggalkn selendang yg mn selendang tu betul2 ada bila mak/ayh dia terjaga dr mimpi tu} [agaknya gadis tu dh msk alam bunian,err]

3. Tangga 100 {ada 100 ank tangga}

Dan mcm2 lg la. Kalau nk tau bkt Malawati ni jugak djadikn tpt melihat ank bulan {nak puasa nt blh la dtg tgk mcmn mencerap ank bulan Ramadhan}. Kt cni pn bnyk monyet, monyet dia ekor pnjang lurus, color kelabu mcm koala, jinak dan kacau org. Kalau org bg mknan monyet2 tu amk, tp xde pula monyet2 tu rebut mknan org. Pastu pndai posing kalau org nk amk gmbar. Tp aku xberani jugak nk dekat, heh.

Monyet penjaga bukit, hihi...cute noh ;)

Itu br cerita psl bkt Malawati, bnyk lg tmpt menarik kt Kuala Selangor ni. Ada 2 kmpung tpt utk tgk kelip2, ada bukit lain yg msg2 ada cerita, bak kata mmg bnyk lah. Kalau nk merasai pengalaman berada di zaman laksamana dtg lah cni, hehehe.

Berbalik kpd program kami, jam 4pm ktorang gerak trn bukit, amk bas dan bertolak balik. Jam 6.30pm br smpai fakulti. Penat berjln seharian, mlmnya sakit2 bdn, first time pnjt bkt, tmbh dh lama tak beraktiviti lasak. Walaupn penat semua org enjoy dan gembira. Msg2 tunggu Menuju Puncak yg ke seterusnya! {dgr ura2 nk pnjt Gunung Ledang pulak, jmpa puteri,hiii}

Sekian saja laporan Program Jelajah Sains. Ahaks!

p/s: pernah bercita2 nk jd tour guide, kalo blh buat part time hjg mgu pn jadilah! saya nak! :D


Khamis, Julai 21, 2011

I love this time



However long the night, the dawn will break...




Rabu, Julai 20, 2011

Bacalah



Dari minggu lepas buku2 ni mula wujud ats meja aku kt opis.
Dua di ats tu novel omputeh, pjm yg Cik Aini {opismet} punya.
First time bc novel omputeh,err,hee...{xminat bc novel, kalo buku2 cam Chicken Soup ke, Smallville ke, Men are frm Mars Women frm Venus ke mmg aku ada dan baca la}
Best jugak bc novel omputeh ni, cam tgk muvi omputeh, cepat, straight to d point dan xmeleret2. Tp tu br bc satu je yg warna biru tu, yg kuning xsempat bc lg.

Keajaiban Penciptaan Makhluk tu pjm yg K. Jiha {opismet} punye.
Pun xabes lg, baru bc separuh.
Yg bwh lg tu aku br beli, Soal Jwb Remeh Temeh Ttg Solat yg Anda Malu Bertanya.
Mula2 bc yg hosmet aku pnye tp sbb buku tu best aku pn p la cari kt kdai buku, lg puas hati sbb blh conteng2 kalau buku sendiri. Tp tu pn xhbs baca lg, bari separuh.

Dan tiga buku yg di bwh tu, ades!
Asal buka je buku tu mata layu.
Nak habiskan 1 page pn berjam2. Lama tersadai ats buku @_@.
Yg Probability tu buku ms degree dulu, bc nk recall blk yg dh blajar, lupa plak dh skrg ni, alahai...
Yg dua kt bwh tu buku Design, pjm yg K. Jiha pnye jugak. {mls nk jln p library, p blk sbelah ja pjm dgn K. Jiha kan senang dan cepat,heh}

Nak kn study Experimental Design tu, ms degree dlu xda amk subjk tu.
Next week nk p workshop dia.
Nasib baik Hani {opismet} ada, blh tlg ajar aku.
Hani bijak dan rajin, kagum aku.
Nasib baik buku hijau yg bwh skali tu senang nk paham.
Xde la aku terkapai2 nk andesten.

Tp tau2 je la, bila nk bc buku2 ilmiah camtu mulala kena kacau dgn makhluk2 halus tu, sedap2 je setan2 tu bergayut kt klopak mata, kipas2 bulu mata suh kt ngantok. Jahat betol. Kalau bukak muka buku xda pulak nk kacau. Haissshh!
Tunggu la bulan pose nt br padan muka korang kotan kn ikat kn rantai, xleh nk kacau org lagi dah! Huh.





Mari sambung stadi balik.



Isnin, Julai 18, 2011

kiv


Bnyk ja benda nk tulis, tp xberkesempatan lg nk tls.
Pasai Lynas, psl Bersih, psl Transformers, psl Tahajud Cinta, psl Pesta Bunga dan mcm2 lg.
Tulis sekerat, berhenti.
Tulis sekerat, padam.
Tulis sekerat, save saja tidak di post kn.
Selebihnya, tak cukup kata yg blh aku guna.
Selebihnya, hanya berlegar dlm minda.
Maka, aku terpaksa berhenti...




...before my words become harsh...


Rabu, Julai 06, 2011

Antara keperluan dan kehendak


Tanpamu kurasa
Resah dan gelisah
Bukan lagi kehendak
Tapi satu keperluan
Ya, ini dia dua keperluan utama ku buat masa skrg:


1) Handphone



Consider nk bli smart phone la pulak,hii...yg below RM1000 pn dh ada skrg, xmo yg mahal2, xmampu nk beli. Survey skt2 android bwh seribu ni: HTC Wildfire, Samsung Galaxy 5, Sony Ericsson X8, X10 mini, Huawei Ideos U8150, dan yg recommended {website tu ckp la} LG Optimus One P500. Ssh pulak bnyk pilihan ni, bg cadangan skt. Aku bukannya tau sgt bab2 mcm ni.

Hp yg aku guna skrg dh 4thn pakai. Button no 5 {jkl} dh xfunction. So cmne aku type text? Copy paste je. Complicated la skt, nk kn teka bnyk button plak, jd lambat skt. Tp aku dh pro sbb dh stahun berkecimpung dgn hset rosak tu. Isk2. Lagi satu hset tu slalu buat aku cakap sorng2. Tgh asyik duk sembang hset selalu mati. Sedar2 aku duk ckp sorg2, xpn lama aku tgu ayat dr org sblh cna tp senyap je, tgk2 hset mati. Baru cakap skejap. sadis.

2) Laptop



Bajet nk beli September ni. Mr. Grey aku pn sedang nazak skrg, tgu masa je. Physically dh pecah sana cni, performance pulak very2 slow and steady. Kalo org yg xsabar maunye dihempap laptop tu. Nk tgu loading, buka folder, etc sempat aku p buat milo secawan. Kalo ajalnya smpai before september ni, terpaksalah guna PC opis dlu, xblh beli b4 september.

Knape nk beli september ni? Beli bulan lain xley ke? Sbb september kan raye, jd harap2 dpt la kumpul duit raya bnyk skt thn ni sbb nk beli laptop, hihihi. Jd thn ni raya aku xleh nk bg duit raya kt bdk2 lagi la, tgu thn depannye, hee...

Dua benda ni je tgh jadi keperluan aku skrg {bukan kehendak} handphone dgn laptop. Barang baik punye. Tak sabar tunggu yg baru! $$$$$


p/s: pen biru pen ungu, yang baru xsabar nk tgu ;p~


Jumaat, Julai 01, 2011

Gone with the wind




Gone...
Gone with the wind...



Khamis, Jun 30, 2011

How could I forget



How could I forget
This special day of yours

^_^




~~~~~

Rabu, Jun 29, 2011

Lecture Series


Alhamdulillah...
Baru sj hbs 2 days Lecture Series anjuran INSPEM.
SEmalam dan hr ni.

"Variable Selection and Model Building in Regression" by Prof Rahmatullah Imon.
Lecture dr Ball State University, US.

Lecture Series ni berbayar, student RM100, bkn studnt RM200.
Punyela mahal kn?
Tp slalu aku perhati mmg tu la standard fee program2 academic mcm ni. Seminar, workshop, yg berbayar camni mmg mahal. Tp org xkesah pn sbb mostly yg join pakai duit geran. Kalau lecturer dia ada geran sendiri. Yg xde geran tu blh mtk sumbangn skt dr lectr yg ada geran. Kalau studnt selalunya pakai geran supervisor.

Aku? Ada lecturer sponsor pkai duit geran dia,hihih... TQ Dr. Bakri!
Dr. Bakri la yg sponsor aku, Hani, Aizuddin dan stdt2 yg dia supervise, pakai duit geran beliau.
Semoga murah rezeki beliau.

Ada satu workshop SPSS ni, menarik sgt! Mcm nk pergi, ada 4 sesi. Satu sesi 2 hari, pagi smpai ptg. Tapi ofcos la kn bayor. Nk tau satu sesi brape RM? RM450! Mahal neh! Terbantut keexcitedan bl tgk fee dia, dh la instructor dia best. Wuuu...T.T

Kalau satu sesi RM450 so 4 sesi RM1800! Tu sorang...Err, kalo mtk Dr. Bakri sponsor pkai geran dia agak2 blh x? For sure la dia x bagi sbb tu SPSS. Pantang dia kalo bdk stat nk pkai SPSS. Kalau R, SAS, xpa. So xdpt la nk join workshop tu.
Ni buat aku rs nk blajar SPSS smpai jd expert, pastu kt sndri yg buat workshop, jd instructor. Nt participant yg bayar yuran kalau nk join. Boleh buat duit kn bl dh jd expert. Hoh, materialistiknye punye pemikiran! Hiiii :)) {math=counting>>counting $$$$}
[expensive fee drives my materialistic thinking ;p]



p/s: ada x ubat tahan mengantuk? perfume thn mengantuk ke? bedak ke, chewingum ke, pensel ke ape2 sjelah...@_@



Little things



Maybe I didn't treat you
Quite as good as I should have
Maybe I didn't love you
Quite as often as I could have
Little things I should have said & done
I just never took the time

But you were always on my mind
You were always on my mind


Isnin, Jun 27, 2011

Baca buku



Isnin...mulakan hari dengan senyuman
Senyum utk diri baru ceria sepanjang hari

Buat apa weekend yg lepas, sabtu dan ahad?
Ada Pesta Buku Selangor di Shah Alam Convention Centre (SACC) Mall selama seminggu bermula 24 Jun-3 Julai 2011. Walau tak sebesar Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur tp ttp banyak syarikat2 penerbitan dan pengedar buku yg mengambil bahagian. Jadi sememangnya bnyk pilihan buku2 yg bagus2 dan menarik. Dapat diskaun lagi, boleh smpai meroyan dibuatnya tgk buku2 yg bnyak.

Sempatlah aku dan housemates2 borong buku Sabtu tu. Mmg ramai org smpai parking pn penuh, tmbah2 hujung minggu, ramai family yg dtg, anak2 semua dibawa. Kesedaran kepentingan membaca dan pencarian ilmu sememangnya semakin meningkat di kalangan masyarakat.

Buku2 sekarang pn dh pelbagai dan menarik sekali. Genre penulisan pn semakin meluas. Kertas, tulisan, dan persembahan buku pn semakin bermutu. Selak halaman buku2 sekarang, pasti ada corak2 atau motif2 menarik dlm stp helaian. Tulisan pula bukan hanya Times New Roman je, dh bnyk font2 lain. Kalau dulu novel2nya terarah pada remaja dgn cinta monyetnya, kemudian novel2 dewasa, kemudian novel cinta islami, sekarang novel utk remaja dan kanak2 pn dh bnyk.Mgkn dlu kt terlepas pandang remaja dan kanak2 blh mnjadi potential target market utk karya2 kreatif sebegini.

Aku pernah baca satu artikel dari barat, katanya dulu di barat tak ramai yg mahu menulis cerita utk bacaan kanak2 krn kononya tiada pasaran. Tp bila fenomena Harry Porter mula melanda kanak2 seluruh dunia, smpai kaya raya jadinya J.K Rowling barulah masyarakat membuka mata. Syarikat2 penerbitan mula mengalu2kn karya2 kreatif utk bacaan kanak2 dr penulis2 berbakat.

Dan mmg sepatutnya kt pupuk minat membaca ni dr kecil lg. Ibu bapa beli bahan bacaan yg sesuai dgn usia anak2. Dari usia setahun dua pn dh ada bhn bacaan utk kanak2. Boleh baca di sini utk info2 menarik. Ms kanak2 ini mindanya sedang berkembang. Yg dibaca jadi fantasi, kanak2 membayangkan dan ia boleh membentuk minda yg kreatif.

Jadi, marilah kita sama2 membaca. Bukan kanak2 saja, yg remaja, dewasa, dan tua pn still kn bnykn membaca. Kalau rs2 kt ni kurg sgt baca buku, carilah satu buku dan bacalah. Bagaimana pula kalau suka membaca tp suka bc blog? Bukankah membaca juga ke tu? {thinking: aku pn bnyk bc blog jugak sbnrnya ni, so hows? @_@}

Well, tgklah pada bhn bacaan yg kt bc tu, siapa yg menulis, apa yg ditulis, apa kesannya pd diri etc. Cerita ttg bahan bacaan ni, teringat pula ms test IELTS hr tu. Speaking test. Dpt pulak examiner foreigner, org putih, dan antara soalannya pulak ialah ttg apa yg aku baca. Cerita lain kali lah, itupn kalau aku ingat :P

Pesanan aku...read books, not facebook.



p/s: read mathematics~




Jumaat, Jun 24, 2011

Nikmat



Segala yang dihasrat
tapi tak dapat
adalah nikmat
yang paling padat

{A.Samad Said}


Khamis, Jun 23, 2011

Lingua franca of my anger


This morning, i feel very bad.

I wake up really early this morning, perform all the duties and dress up for work. Feel like going to hv a flu since ysterday. Although i fell very sleepy, i want to be at the office 10 minutes before 8am. Why so early? I dont know why coz I've set it in my mind since yesterday. So my body acts as what hv been programmed. {But now i remember why...i want to meet someone, Dr. Z. She comes very early so i hope i can meet her to ask her smthg regarding a task tht hv been given to me.}

But evrythg tht i've planned turns into a mess. My car has been blocked, so i hv to wait for the owner to remove the car. I should remove it by myself but bcoz i cant drive manual, so i hv to wait wait and wait. And the time goes by... i went to work quarter to 8 but thanks God i still can make it before 8.

What a mess, cant smile this morning.
And see, i'm blabbering and nagging, in this lingua franca of my anger :p



But now i feel good.^^



Terima kasih kamu yg buatkn sy senyum pagi ini.
Just a short and simple chat and it backs to the normal.

The Simpsons.
Although i cant see u or hear u, i can read u...read ur typing,hee




Rabu, Jun 22, 2011

What goes around...



Hari ni mcm biasa aku g keje. Aku sgt suka bl dlm perjalanan, lihat alam, lihat gelagat manusia, sbb dr situ aku belajar, belajar dr pengalaman , belajar dr kesilapan, sama ada diri sendiri mahupun org lain.

Utk ke tmpt kerja aku ada bnyk jln aku blh lalu. Kdg2 aku lbh suka amk jln yg berbeza2, pergi atau balik. Tp itu ikut kesempatan masa juga. Kalau awl blh amk laluan yg sdkt jauh atau yg jem, kalau lewat ikut saja jln yg plg cepat smpai. Bila lalui jln yg berlainan mcm2 situasi berbeza aku akn tengok.

Kalau lalu jln dpn sekolah, aku akn perhati bdk2 skolah, parents yg anta amk anak2, pakcik yg jg lalu lintas dan mcm2 lagi. Kalau lalu jln utama aku akan lalu kawasn yg ada pokok2 yg rendang dan hijau, tasik yg selalu dipenuhi teratai smpai kdg2 hnya nmpk warna hijau dan pink bunga teratai saja, udaranya nyaman tmbah2 kalau lps hujan. Awl2 pagi xbnyk kenderaan lg jdblh la hrup udara segar, tp bl jam dh 7.30am lbh hidu asap kereta la jwbnye.

Tak lupa jugak kt akn nmpk kubur cina, yg luas mata memandang. Bila tengok kubur tu, ingat2 la mati, insaf skt. Kt tak tahu ending hdup kita kt dunia ni mcmn. Asal kita yg islam xsemestinya akhir kita islam. Mohon pengakhiran yg baik d dunia n akhirat. Perjalanan menuju mati itu tlh kita alami sejak lahir. Bukankah tidur itu mati seketika. Dan syukurlah jika kita dibangkitkn dr tdur esok hari, dberi ksempatan utk bernafas lg d dunia, dan kesempatan uk cari bekalan utk dbawa ke Sana. {harap aku pn sedar akn hal ini}

Ttg hari ni on the way g ofis aku lalu jln utama. Aku parking kt dpn bangunan ofis {kdg2 paking blkg}. Selalunya pg2 mcm ni aku nmpk pekerja2 sdg sapu2 smpah. Dan selalu aku nmpk ada sorg bdk lelaki mgkn lingkungan umur 4-5 tahun bw botol susu main2 kt tepi jln tu. Aku agak tu ank sorg pkerja yg sdg sapu smpah area2 situ. Pekerja lelaki. Terpaksa bw ank ikt ke tpt kerja agaknya. Mgkn xde sape d rmh yg blh tlg jagakn sedangkn perut perlu diisi, perlu bekerja. Jadi demi sesuap rezeki terpaksa dbawa si ank bersama.

Dan kerjanya bukanlah di ofis yg selesa ada kerusi lembut, aircond, tak berpanas. Kerjanya perlu berpanas berhujan. Andai kata si anak mengantuk, mgkn trpaksa dibiarkn tidur di bangku2 d bwh pokok. Bdk2 lain yg sebaya mgkn dihantar ke taska, belajar bermain sama kwn2. Tapi si anak ni, mgkn nasib tak seuntung kanak2 yg lain. Tp itu bukn kesudahan hdup si kecil ni. Pastinya kesusahan akn mengajarnya erti hidup. Mana tahu anak kecil itu bakal menjadi pemimpin suatu hari nt.

Dan aku, harus belajar sesuatu. Jangan lupa bersyukur. Walau nikmat tak sentiasa tapi syukur harus setiap masa.






Sabtu, Jun 18, 2011

Ayahanda


Mengimbau memori kanak2ku...

Waktu kecil2 dulu aku belajar mengaji dgn abah di rumah. Abah tak anta aku p mengaji dgn ustaz kt surau kampong. Aku jeles sbb kwn2 sume p mngaji dgn ustaz ptg2 lps blk dr skolah, rmai2. Aku pulak tiap2 mlm lepas magrib kn mengaji, aku dan adik aku waktu tu. Smbil ngaji tu la jugak abah ajar tajwid.

Bila ayah sndri yg ajar sure tak boleh elak kn marah, menangis, tak boleh ponteng. Ye la mcmn nk ponteng kt rmh sndri. Sbb tu aku jeles kwn2 yg dpt mengaji kt surau. Aku tnya jugak mak aku knape aku tak ngaji kt surau je {bdk2 suka la rmai2 nek basikal p surau dgn kwn2, bukn nk mngaji sgt pn}. Mak akn ckp dh ayah blh ajar sndri anak2 mngaji jd xperlula nk ngaji kt surau. Sedara2 aku yg sebaya pn ngaji dgn tokwan diorg je. Sepupu2 aku sblh rmh ni pn ngaji dgn ayah sndiri, pak ngah aku.

Bl aku ckp xnk ngaji dgn abah mak aku suh aku ngaji dgn pak ngah aku tu. Uih, xnak la sbb kalo ngaji dgn pak ngah lg lmbat sudah. Maunye kol 10mlm xsiap lg. Sbb rmh pak ngah aku tu sblh je selalu la aku dgr spupu2 aku ngaji lps magrib sama mcm aku. Kalo kn marah blh dgr smpai rmh. Kdg2 menagis2, ye la sbb kn marah, bdk2 tau ape. Kdg lps mkn mlm smbung ngaji blk sbb ada yg xlancar. Nasib baik abah lembut skt, selalunye bl dh msk waktu isyak dh blh stop. Tp kdg2 tu kalo stat lmbt kn smbung blk lps mkn mlm. Berderai la air mata aku dgn adik bl mtk nk benti abah suh bc lg. Bl dh lancar kn alih ayat baru mukasurat br pulak. Lg lmbat sudah. Sob2.

Waktu cuti skolah plg best sbb dpt blk kg. Bl blk kg xperlu ngaji!hihihi...suka la aku yg waktu bdk2 dlu.

Plg mls bab ngaji la ms bdk2 dlu. Dan plg takut kalo kn hukum ngaji bukn pd waktunya.
Dulu2 kalo xdgr ckp mak atau berkali2 mak larang buat sesuatu tp aku buat jugak alamatnye kn hukum g ngaji time tu jugak la dgn abah. Meleleh la air mata teresak2 smbil ngaji sambil nangis, sampai bsh2 tudung, menitik2 air mata ats Quran. Apa lg kn mrh lg la, bacaan pn xbetul.

Itu dulu, cerita zaman bdk2. Sekarang aku dh besar. Alhamdulillah aku dh khatam Quran pn dgn abah dulu. Dan aku bangga sbb abah yg ajar aku knl Quran, tahu hukum hakam. Abah.

Dan abah didik aku adik beradik agar jd manusia berguna. Ilmu agama dan dunia tak dipisahkn. Walaupun abah tak lahirkan ucapan sayang dr mulut, tp aku tahu ksh syg abah utk kami xmampu kami hitung. Stp kehendak anak2 pasti abah cuba penuhi. Smpai sekarang.
Dan aku dpt lihat itu pd adik2 aku. Dan aku mengerti kini...

Terima kasih abah. Terima kasih. Tak mampu aku ungkapkn dgn kata2 kasih aku pd abah dan sgla pengorbanannya.


Selamat Hari Bapa buat Abah...
Tum mera dil, tum meri jaan...
You are my heart, you are my life...
Sayang abah.



Jumaat, Jun 17, 2011

Selami diri



Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth~


Telah aku pilih satu jalan
Dari simpang2 yang ada di depan

Semua jalan menuju ke suatu destinasi yang sama, namun pengalaman yg ditempuh pasti berbeza.

Aku pilih yang paling kurang siurnya tapi bisa aku bilang halangannya biarpn tak aku tahu rintangannya. Walau apapun aku harus redah. Dan aku pasti akan sampai tepat pd ms bawa bersama bekal yg asas.

Aku buang jalan yang siurnya berbilang banyak rintangan.

Aku tinggalkan jalan yang tak dapat aku hitung banyaknya halangan.

Aku hilangkan dari pandangan jalan berantai berkilau pengalaman.

Tapi aku pasti akan sampi, walau memakan masa.

Journey or destination?
.
.
.
Oh Allah show me the way
The way that you bless
And the best for me and my life
Guide my steps don't let me go astray
You're the only one that showed me the way


p/s: don't be panic...as you take the one that less traveled by...coz u know only you hv that one, others none...so travel and discover...you'll be smiling (^__^)




Isnin, Jun 13, 2011

Tiada duka yang abadi



Tiada duka yang abadi di dunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam kan berakhir, hari kan berganti
Takdir hidup kan dijalani

-opick:tiada duka yg abadi-



Khamis, Jun 09, 2011

Bad feeling



Feel very bad...when can't help someone in need :(


Rabu, Jun 08, 2011

Musafir ke Canada



Off....to Canada....
Fly by Emirates jam 0200 8June2010 at KLIA
Transit kt Dubai dlu sblm ke Toronto, Canada
Ada conference di Toronto
Dapat peluang present paper
So akan berada di Canada selama 10 hari
So exciting!

.
.
.
.
.
.

Itulah mungkin agaknya status aku hosmet aku skrg ni.

Dh smpai Dubai kot ms ni
Smlm p anta dia p KLIA (aku p anta ja, bukan ikut naik flight skali,hhuhu)
Flight dia jam 2pagi
Jam 11.30pm kami dh smpai KLIA, round2 dlm terminal, tgk kapatebang, amk2 gambar. Tak rmai pn org. 12.30am baru bertolak pulang. Aku p anta dia kt KLIA ja...kalaulah blh anta smpai Canada kn best,hihihi...

Kapal Terbang...itu keterujaanku dari dulu...
Yang terbang tinggi2 ni, di awan biru nun jauh di sana...

Sudahnya pagi ni hosmet kejut..."hr ni xp kerja ka?"
Ingatkn dh smpai Canada, rupanya hr ni kerja!




p/s: nak daun maple...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...