Khamis, Disember 30, 2010

Syabas dan Terima Kasih!




31 December 2010.
Hari terakhir, penutup tirai 2010, diumumkan cuti bagi rakyat Malaysia!

Kerana kemenangan pasukan bola sepak malaysia menjuarai Piala Suzuki AFF 2010 malam tadi.

Walopn tewas 1-2, tp tetap menang dgn agregat 4-2 thdp Indonesia.
Syabas dan tahniah buat anak didik K. Rajagobal, skuad bola sepak negara!


Yang mencuri tumpuan aku mlm td ialah Safee Sali dan penjaga gol malaysia, Khairul Fahmi.

Safee Sali, mantap! Dh agak msti dia dpt jaringkan gol utk Malaysia. Dan tgk dia senyum lebar, fuuhh, hee.
Dan Fahmi, kemas! Tgk dia selamakan bola dr masuk gol, fuh, kemas sekali. Mantap.


Skuad bola sepak Indonesia pn x kurang juga. Mencuri sedikit perhatian. Kerana nama2 pemainnya yang mungkin agak unik bg aku; Firman, Hamka, Nasuha... Perkataan yg selalu didengar tp x sangka ada yg namanya sebegitu.
Dan Irfan yg ada gaya muka mcm pelakon sinetron serta penyokong2 wanita indonesia yg sekali sekala difokuskn oleh kamera, cun2 dan lawa2 sume. Hee..

Apapun tahniah buat skuad bola sepak Malaysia.

Dan terima kasih kerana menang.

Dapat cuti esok hari!
Hehehe ^^



p/s: apa plan cti 3 hr ni? rs rindu pd Kuantan...mungkinkah ke sana?

Rabu, Disember 29, 2010

Konvensyen Fakulti Sains 2010



Alhamdulillah...
Selesai sudah Majlis Konvensyen Sains 2010 semalam.

Program pertama yg aku terlibat sejak baru dua bulan masuk kerja ni sbg ahli jawatankuasa.
Dan diberi tanggungjawab utk mengacarakan majlis tersebut!

Belum pernah aku acarakan sebarang majlis sebelum2 ni, dan tiba2 aku dimnta utk jadi pengacara majlis perasmian konvensyen tersebut.
Sbnrnya hnya jadi backup MC, tp memandangkan MC yg dilantik menolak tawaran tu ats sbb cuti belajar, maka haruslah aku yg kena.

Dan aku terima dengan rela. Bila lagi peluang mcm ni akan datang. At least aku cuba, ini pengalaman. Biarpun ada rs takut, tp... aku nmpak sesuatu di sebaliknya.


Dan di hari kejadian...

VVIP yg dtg ialah Timbalan Naib Canselor utk majlis perasmian.

VIP lain ialah Dekan, Timbalan2 Dekan, Ketua2 Jabatan, Ketua Pustakawan.

Profesor2, pensyarah2 dll.

Dan aku berdiri di hadapan para hadirin, seorang diri. Fuh, mmg ada rs gugup, gementar, gemuruh, kaku, sejuk, semua bercampur baur.
Nasib baik aku x knl sgt siapa yg berpangkat siapa tidak, jadi, dr sudut pandangan mata aku semua adalah sama, setaraf. Hee... Jadi hilanglah rasa2 yg tidak enak td.

Dan, isk2, aku akui ada membuat beberapa kesilapan pd pembacaan text MC, huhu. Ya, mmg ada rs gugup, gementar, gemuruh, kaku... tp itu tak mengganggu sbb aku boleh kawal dengan baik, awal2 saja perasaan mcm tu ada. Tp yg problemnya... i talk too fast! Mmg aku akui aku cakap laju, tapi jelas. Cuma terlebih speed.

Walau apapun, berjaya juga akhirnya.^^

Thans God (^_^)

Dan terima kasih kpd semua, yg bnyk membantu.
Dan makin bertambah kenalan aku di sini.
Luaskan pergaulan, lebarkan kenalan. Hehehe.


Enjoy the moment.

In love, dgn bidang baru ini.

Dream comes near.

(^___________^)V

Kisah minggu lepas

Bismillahirrahmairrahim

Lamanya rs x update blog. Tak berkesempatan + terlalu bnyk cerita + tiada mood menulis.

Baru saja lepas satu program besar, err...kira program besar la, program fakulti, semalam.

Minggu lepas ada lecture series 3 hari, ttg Regression Analysis and Its Application, by Prof. Imon, anjuran INSPEM. Sedang senang-lenang temankan kawan g klinik dan breakfast, nasib baik Dr. Habshah call kalau tak mmg aku xtau pun psl lecture series ni. Bukan selalu ada peluang nk attend seminar yg mcm ni.

Tiga hari, 12 sesi lecture, buatkan aku fall in love again dgn Statistik dan Mathematic. Semangat yg hampir nk pudar bercambah kembali, thanks God. (^_^)

Then ada final meetting konvensyen fakulti, prepare text utk pengacaraan majlis, dan hujung minggunya 2hari bersenang-lenang g cycling, shoping, kayaking dgn hosmet2 yg ada. Minggu yang full, penat tapi betul2 nikmat. hehehe...dan err...maaf xdpt g kenduri Tatt dan Ilah, huhu...=(
Lepaskan perasaan x dpt g kenduri kawan2 dgn memenatkan diri buat aktvt lasak. huhu..

Rabu, Disember 22, 2010

In love


IN LOVE...








Thanks God, for makes me fall for it...again...

Ya, hati rs berbunga2.
Indahnya hari bila ceria.
Cerianya hari bila semangat.
Terima kasih Tuhan berikan aku semangat itu.

Cantiknya Statistics & Mathematics itu.
Biarpn complicated tp lebih buatkan rs ingin memahaminya.
Bila dh faham bertambah suka.
And...in love (^_^)*

Luasnya masih belum jelas pd pndangan mata, tapi sangat ingin mahu teroka!






"When things are simple, don't make it complicated" (Prof Imon)

Selasa, Disember 14, 2010

Stay








No goodbye











Jumaat, Disember 10, 2010

Lets make a deal



Buat yang mahu aktifkan mn2 sel neuron yang sedang lena.
Lets think for a while.

Katakan anda diberi 3 buah kotak; A, B,C. Dalam salah satu kotak tersebut terdapat hadiah yang lumayan. Anda dkehendaki memilih satu kotak.

Kemudian, setelah anda memilih kotak yang diinginkan saya bukakan bagi anda mana2 satu kotak yang tidak dipilih oleh anda dan tiada hadiah di dlm kotak tersebut. (Semestinya saya tahu kotak mana yang punyai hadiah)

Kemudian saya tanyakan pada anda, sama ada anda mahu menukar pilihan kotak yang telah anda buat atau mahu terus yakin pada pilihan kotak anda tadi?

Sekarang, anda fikirkan, patutkah anda menukar pilihan kotak anda, atau terus yakin pada pilihan yang telah dibuat sebelumnya?

Pilihan anda cuma dua;
1- menukar pilihan
2- tetap dgn plihan asal

"Should you switch boxes or does it really matter?"

Think... and give me the reason~




p/s: dari sudut matematik

[tp mungkin ada jawapan dari sudut lain yg mungkin sy tak tahu? kongsikanlah]


Tanya sama alam




Tanya sama pokok
apa sebab goyang
nanti jawab pokok
tanyalah angin

tanya sama angin
apa sebab goyang
nanti jawab angin
tanyalah awan

awan nanti kata
aku kandung air
sampai tempat sejuk
aku pun cair

lihat dalam air
nampak bayang-bayang
campak satu batu
bayang pun hilang

bayang pun hilang...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Selasa, Disember 07, 2010

Dan musim pun berubah



Hijrah dari 1431 ke 1432.
Hijrah itu perpindahan.
Beralih tempat.

Lantas moga hijrah itu disertai perubahan.
Perubahan yang baik.

Mahu berubah...memang susah.
Tinggalkan sesuatu yang telah lama sebati dalam diri.
Lari dari sesuatu yang sentiasa ingin dikejar.

Tapi andai itu yang dituntut,
andai itu yang terbaik,
maka mulakanlah langkah,
biarlah walau setapak,
sekurang-kurangnya ada usaha,
biarlah walau hnya niat atau azam,
sekurang-kurangnya kita ada sesuatu yang ingin dicapai.

Dan biarlah kalau hnya cuma angan2 Mat Jenin pun. Mat Jenin angan2nya besar tapi tak mustahil pun. Cuma dia tersilap langkah terlalu excited masa di puncak pohon kelapa lantas lupa di mana tempat dia berpijak. Sebab tu Mat Jenin jatuh dan tamatlah riwayatnya.
Kalau hari ni dia masih hidup mungkin dia dh kaya raya, mcm yg diangan-angankannya.
Sebab angan-angannya membina, bukan angan2 kosong.
Jadi kalau org kata tu angan2 Mat Jenin, maksudnya angan2nya itu x mustahil utk menjadi realiti.


...sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan suatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri...
(Ar-Ra'd; 11)


dan kerana Tuhan tak akan mengubah nasib kita melaikan kita sndiri mahu mengubahnya,
jadi bertahanlah,
walau sekuat mana dugaan,
sabarlah hadapi,
kerana Dia sentiasa di sisi...


Dan Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya...
(Al-Baqarah; 286)


Jadi setiap apa yang Dia datangkan pada kita itu, adalah yang mampu kita hadapi...kn? (^_^)







p/s: mahu jadi aku yang lebih baik dari aku yang dulu walau mungkin ada aku yang suatu masa dulu lebih baik dari aku yang sekarang tapi moga aku yang kini dan akan dtg mampu jadi aku yang lebih baik dari aku yang mungkin suatu masa dulu ada yang lebih baik...


Isnin, Disember 06, 2010

Hari terakhir 1431h

Hari terakhir 1431h
Esok menjelang pula tahun baru...1432h

Moga segala azam telah sempurna
Sekurang-kurangnya ada yg telah dilaksana
Walau tidak sepenuhnya...

Mungkin azam boleh dijadikan satu platform, utk mengukur diri kita sendiri. Apakah tahun ini yg telah kita jalani lebih baik dari tahun yg sebelumnya.

Berubah ke arah kebaikankah kita?
Adakah kejayaan yang telah kita cipta?
Makin matangkah emosi, pemikiran, tingkah laku, dan tutur kata kita?
Makin dekat atau jauhkah kita dariNya?

Apapun, berusahalah utk jadi yang terbaik di sisiNya.

SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH
1432h
(^_^)


p/s: Jgn lupa baca doa akhir tahun hijrah hari ni di akhir waktu asar dan doa awal tahun hijrah selepas solat magrib hari ini.

Ahad, Disember 05, 2010

Dream a little dream of...




sweet dreams till sunbeams find you
sweet dreams that leave all worries behind you

but in your dreams whatever they be

dream a little dream of me...




p/s: bintang selatan

Sabtu, Disember 04, 2010

~~<@




Selamat pagi...
dan selamat berhujung minggu semua...

Moga harimu indah
~~{<@


Rabu, Disember 01, 2010

Andai Syurga dan Neraka Tidak Ada



Andai syurga dan neraka tidak ada...

adakah amalan kita masih kekal sama?

Beribadah...kerana takut pada seksaan neraka

Beribadah...kerana mahu mendapat nikmat syurga

Yang jahat ditinggalkan, yang baik dikerjakan
agar tiada dosa justeru menjadi penghuni neraka
agar pahala berlipat ganda justeru beroleh nikmat syurga?

Andai Dia tidak mencipta syurga dan neraka, apakah kita hambaNya ini masih mahu sujud pada Dia Yang Maha Esa?

Tanyakan pada diri sndri
dan carilah mana jawapannya

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"ANDAI SYURGA DAN NERAKA TIDAK ADA"
by Muhammad Hassan Basri


Baru mahu memulakan pembacaan buku yg baru dibeli hujung minggu lepas

Nanti aku kongsikan bersama di blog ni apa yg dibaca ya
Moga kita sama2 beroleh manfaat =)



p/s: Fizah, dipetik dr buku ni kata2 Rabiatul Adawiyah yg ditulis pada entry "Salam pagi..." di bwh, hee...mesti berminat kn? entry ni khas utk fizah (^_^)

p/s: terima kasih utk kamu, my beloved cousin yg temankanku ke MPH, jumpa buku ni =)


Moga hari ini...@};-




moga hari ini lebih baik
moga hari ini lebih sihat
moga hari ini lebih bersemangat
moga hari ini lebih yakin
moga hari ini lebih berani
moga hari ini lebih cekal
moga hari ini lebih rajin
moga hari ini lebih fokus
moga hari ini lebih sabar
moga hari ini lebih kuat
moga hari ini lebih sistematik
moga hari ini lebih bersedia
moga hari ini lebih ingat
moga hari ini lebih tersusun
moga hari ini lebih ceria
moga hari ini lebih matang
moga hari ini lebih berdikari
moga hari ini lebih cemerlang
moga hari ini lebih....

daripada semalam
bagiku


-doaku padaMu-



Always on my mind






Apa khabar dirimu hari ini?...





Selasa, November 30, 2010

Psss





Rasa nk tgk teater Natrah di Istana Budaya

heheheh




dan

rasa nk tgk orchestra performance

kt mn blh tgk ya?



(@_#)

Ini gambaran perasaan2 saya sekarang...

Photobucket
hempok diding

Photobucket
1234567890...

Photobucket
ah ah ah

Photobucket
ho ho ho

Photobucket
hee hee heee

Photobucket
ngaaaa~

Photobucket
...................

Photobucket
__________

Photobucket
######


yang boleh digambarkan...
.
.
.
.
.
Yang xbleh digambarkan?
>>> .........................

Photobucket
Tolong sedarkan saya cepat!



........@@@.........

Salam pagi...



Ya Allah...

Sekiranya aku menyembahMu kerana takut kepada neraka,
bakarlah aku di dalam neraka...

Sekianya aku menyembahMu kerana mengharapkan syurga,
campakkanlah aku dari syurga...

Namun sekiranya aku menyembahMu semata-mata demiMu,
janganlah Engkau enggan memperlihatkan keindahan wajahMu yang abadi kepadaku...


(Rabiatul Adawiyah
Warisan Awliya, 1983)

Isnin, November 29, 2010

Moga bahagia mengiringi...



Mulakan hari dengan bismillah
Jalani dengan senyuman
Dan... akhiri dengan istighfar
.
.
.

Jumaat, November 26, 2010

Khamis, November 25, 2010

Bisa bermimpi




Dream
When you're feeling blue
Dream
That's the thing to do
Just watch the smoke rings rise in the air
You'll find your share of memories there

So, dream when the day is through
Dream and they might come true
Things never are as bad as they seem
So dream, dream, dream

Dream
Just watch the smoke rings rise in the air
You'll find your share of memories there

So, dream
Things never are as bad as they seem
So dream, dream, dream


[michael buble]



Rabu, November 24, 2010

Dari gambar terlakar bait~


Alam jangan biar kelam
Jangan biar pudar
Jangan biar sepi
Datangkan pelangi
Andai mentari bersembunyi...


To realize...



To realize
The value of a sister/brother
Ask someone
Who doesn't have one...

To realize
The value of four years
Ask a graduate...

To realize
The value of one year
Ask a student who
Has failed a final exam...

To realize
The value of nine months
Ask a mother who gave birth to a stillborn...

To realize
The value of one minute
Ask a person
Who has missed the train, bus or plane...

To realize
The value of one-second
Ask a person
Who has survived an accident...

To realize the value of a friend or family member:
Lose one...

Time waits for no one.
Treasure every moment you have...

You will treasure it even more when
You can share it with someone special...

[source: Nidokidos]


p/s: Is to relize is to face it first? hmm...

Isnin, November 22, 2010

Bulan dan malam~



Jika kau tanya pada rembulan
Mengapa cahaya berseri-seri
Nanti jawabnya kepadamu
Kerna...



Perfect Weekend...thanx ^^



Sempurna.
Hujung minggu yg sempurna lagi.

Terima kasih buat Fatimah dan Wan Faziati, yang temankan Sabtu ku.
Kali pertama dgn Timah, masuk jugak akhirnya, hihii. Dan petangnya bertiga habiskan masa bersembang pnjang smbil mkn2.

Dan terima kasih lagi kamu berdua, utk hadiah konvo yg msh lg dapat (heheh), utk masa yg dihabiskan brsama, utk hari yg penuh ceria. ^^
Terubah lara x jd blk kg, hehe.
Sayang kamu!



Juga terima kasih buat teman2 Baitul Ukhuwah, yang ceriakan Ahad ku.
Rehlah bersama di Sg. Chongkak, tafakur alam, dan kenalan sama teman2 baru. Kali pertama.
Seronok bersama kalian.
Masih terasa sejuknya air sungai, segarnya udara hutan, asyiknya suara unggas, dan...indahnya ukhuwah yg terjalin.
May Allah bless us.

Dan petangnya gotong royong bersihkah BU.
Cantik, kemas, bersih dan selesa!
Home sweet home ^^

Terima kasih Tuhan utk nikmat persaudaraan yg Kau berikan.
Terima kasih teman2ku, yg sentiasa ada menemaniku.
Sayang kamu semua.



p/s: dan rindu bertamu...

Walimah @ December



Tahniah dan Selamat Pengantin Baru buat Jiha dan pasangan.
20/11/10 jadi tarikh bahagia.
Semoga bahagia hingga ke akhir hayat =)
(maaf x dpt dtg,huhu)

December ni berderet hujung minggu ada undangan walimah teman2.
Berharap sgt dpt raikan sama2. Tak sangka baru je hbs degree, baru je konvo bln 10 hr tu, dan dlm thn yg sama dh ada yg mahu menamatkan zaman bujang masing2. Sungguh x sangka. Slama ni xde dgr apa2 pn.
Really surprise!

Antara senarai terbaru walimah teman2;

20/11/10 : Jiha dan pasangan
11/12/10 : Izzuddin dan Fazlina
18/12/10 : Salwa dan Taqi
25/12/10 : Khalilah dan Asyraf
25/12/10 : Hidayah (tatt) dan Hafiz
26/12/10 : Taqi dan Salwa

Kejutan demi kejutan bila buka FB. Mungkin akn ada undangan walimah lagi? Tunggu sajala.

Sekarang komunikasi makin mudah, makin cepat, makin canggih. Undangan walimah pn dh boleh dikhabarkan melalui emel, fb...senang, cepat, jimat kos dan masa. Tak salah pun nk gunakan teknologi, dulu dan sekarang dah berbeza. Buat yg jarang access online, mungkin teman2 yg lain boleh smpaikan dgn sms atau call.

Tp lg best if dpt kad undangan betul2, rs feel nk g kenduri..hehehe

Aapapun tahniah buat teman2 yg akan mendirikan rumah tangga x lama lagi. InsyaAllah mana yg ada kelapangan masa dan tiada aral, akan aku sama2 datang raikan ^^

Jumaat, November 19, 2010

Short post


Igt nk blk hujung mgu ni, tiket blk dh bli siap2, tapi....adeh! Tiket dr p.timur blk cni pulak dh hbs! Nk apply cuti dh x sempat. Jadi kesudahannya x jadi blk kg la nmpknya weekend ni, isk...


Hmmm...apa nk buat weekend ni?
Need some fresh air...
Dan boleh tak nk buat apa yg x pnh buat sblm ni?hihik...







p/s: nice Friday ^^

Khamis, November 18, 2010

Dan cuti sekolah pun bermula....

Bermulanya cuti sekolah bererti berakhirnya penggal persekolahan utk tahun tersebut.
Dan bermulalah di sana sini adanya kenduri walimah utusan raja sehari.

Asal cuti sekolah je msti bnyk kenduri. Lagi2 hujung tahun camni. Kadang2 dua hingga tiga jemputan dlm sehari. Tak pun berderet undangan ke majlis kahwin setiap hari. Boleh kata bnyk mkn free la kalau cuti2 camni, ada je undangan kenduri.

Dan selalu mak suka ajak aku g kenduri ni, wat teman. Aku pun suka jugak, kira xperlu la nk masak hari tu, hihik =p
Tp yg plg pntg ms ni la nk knl2 sedara mara, nk eratkn silaturrahim, nk kenal rmai org.
Dan tgk gelagat org...heee

Nmpknya aku pn dh terima bnyk undangan walimah teman2. Insyaallah, mana yg dpat aku raikan, aku cuba utk datang. Gembira bila dpt bersama2 raikan kegembiraan org lain.

Dan bestnye dapat knl tempat org, tgk adat masyarakat setempat...rs mcm cuti2 Malaysia pulak kenduri ni,hihih



p/s: mahu bercuti2 malaysia dan melancong lah rasa... ;)


Pagi ini...


Berkorban apa saja
Harta ataupun nyawa
Itulah kasih mesra
Sejati dan mulia

Kepentingan sendiri
Tidak diingini
Bahagia kekasih
Saja yang diharapi

Berkorban apa saja
Harta ataupun nyawa
Itulah kasih mesra
Sejati dan mulia

Untuk menjadi bukti
Kasih yang sejati
Itulah tandanya
Jika mahu diuji

Berkorban apa saja
Harta ataupun nyawa
Itulah kasih mesra
Sejati dan mulia





Selasa, November 16, 2010

Aidil Adha 1431h ^^



Salam aidil adha 1431h.
Kpd semua teman2 dan yg singgah baca blog ni, selamat hari raya aidil adha ku ucapkan. Sama2 kita ambil iktibar akan erti sebuah pengorbanan.


Pengorbanan...menuntut sesuatu yg kita suka, yg kita sayang, yg sukar kita lepaskan. Hanya yg benar2 ikhlas shj akn mudah merelakan pergi apa yg dia miliki dan cintai. Tapi ikhlas itu rahsia Allah, hanya Dia yg Maha Mengetahui.


Membaca dan mendengar kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dan anaknya Nabi Ismail memang mudah. Tapi betapa payahnya sebenarnya berkorban...dgn ikhlas kerana Allah. Sbb tu dlm Islam ada tahap2 tertentu bilamana mahu berkorban.


Yg mula2 berkorban harta. Tapi mahu berkorban harta ni pn punyalah susah, apatah lagi berkorban jiwa. Semakin bnyk harta, semakin susah mahu dikorbankan walau hnya sbhg kecil dr harta yg bnyk itu, diinfaqkan pd jln allah. Sbb tu dlm islam adanya zakat. Keluarkan zakat bg mensuci harta yg kita ada.


Korban sembelihan pd hr ry aidil adha...itu sunat muakkad, yg dituntut. Keluarkan sedikit dr harta yg kita ada utk lakukan korban. Tp rmai yg mengeluh, skrg harga lembu, kambing, unta mahal. Iya, betul. Tapi bg yang mampu, yg dh tahu itu sunat muaakad, apa salahnya kalau kita kumpul duit dr awal thn utk beli walau hnya 1 bahagian dr sembelihan utk korban hari raya. Nt bila dh tiba aidiladha, boleh kita persembahkan korban sembelihan pd Allah. Bukan titisan darah binatang korban yg akan smpai pd Allah tp pengorbanan yg ikhlas yg mampu kita persembahkan.


Bila dh sanggup korbankan harta barulah dpt berkorban jiwa. Berkorban jiwa semata2 krn Allah, seperti Nabi Ibrahim as dan Nabi Ismail as. Sanggup menyembelih dan disembelih, yang akhirnya Allah gantikan dgn yg lbh baik.


Menghitung2 diri sndri, apakah sudah sanggup aku lepaskan apa yg aku ada. Andai masih x sanggup......nmpknya masih dunia lbh aku cintai. Krn cintakan dunia mungkin, maka xsanggup kita lepaskan apa yg kita ada, betulkah? huhuhu...
(T_T)

Dan esok di Malaysia, kita akn menyambut aidil adha. Sama2lah kita muhasabah diri. Dan utk dikongsi bersama, kita disunatkan (maaf, xpasti disunatkan atau digalakkan) utk mkn SELEPAS solat sunat hari raya aidil adha. Kalau aidilfitri digalakkan mkn SEBELUM solat hari raya. Dan mulai malam ni dh boleh bertakbir hingga 13 Zilhijjah.




Akhir kalam,

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA @ KORBAN (^_^)


Terkenang...


Di hari raya...
Terkenang daku kpd si sia...
Kampungku nun jauh indah di sana...
Ayah serta bondaku...

Kali ke-2 aidil adha di perantauan nmpaknya dlm tempoh lbh kurg 25thn hidup. Kali pertama masa 2nd yr kt matrik dlu, xblk kg sbb nk exam and cuti x lama. Jadi beraya kt matrik la, dgn kwn2 yg jauh2 yg x blk kg. Lps solat raya ada jamuan raya kt dewan, rupa2nya rmai yg x blk...huhu

Tahun ni pn nmpknya mcm tu la, raya di perantauan lg. Isk2...baru je nk mtk cuti ada kerja pulak, jd xdpt nk cuti dan blk kg. Mujur ada makcik d cni, terubat skt rindu di hati raya kt kota ni.

Tapi raya tetap raya...
Balik kg tetap balik kg...
Akan ku usahakan juga utk blk kg, biarpun sekadar balik hujung minggu...




p/s: rindunya lambaian kaabah...mohon aku diberi kesempatan... (T_T)

Isnin, November 15, 2010

Hanya pada DIA



Br saja trima panggilan dr Kementerian Pengajian Tinggi (KPT). Igtkn urgent matter ke, rupa2nya nk tnya aku dh dpt kerja belum. Phew, penat je cuak+gabra. Tau2 la aku kalo dh cuak, kalut semacam la jadiknya. Huu~

Satu pesanan utk semua.

Hari ni Isnin 15/12/2010 hari arafah, Zuhur 12noon until magrib 5.45 arab time; same with Malaysia time (5pm-10.45pm) waktu WUKUF bg yg sedang mengerjakan ibadah haji. Sesungguhnya doa yg dilafazkan pd hr arafah adalah ditunggu oleh sekalian manusia terutamanya jemaah haji. Hanya sekali dlm setahun.

Jadi jgn lepaskan peluang ni utk berdoa kpdNYA. Get ready wth the list of our doas.
Sesungguhnya ALLAH MAHA MENDENGAR...mengadu, merintih, memohon...hanya pada DIA. InsyaALLAH, moga dimakbulkan...




p/s: Tuhan...hnya pdMU aku sandarkan segala sesuatu...




Mission impossible



Masih igt lagi kisah Nabih Sulaiman a.s dan Ratu Balqis?

Tatkala nabi Sulaiman bertanya pasukan jin baginda siapa antara mereka yg dpt mendatangkan tahta Ratu Balqis sblm orgnya datang berserah diri. Lalu Ifrit, jin yg plg cerdik berkata dia dpt membawa dtg tahta Ratu Balqis slm sempat nabi Sulaiman berdiri dr tempat duduk baginda. Kemudian terdengar suara seseorg yg punyai ilmu dan hikmah berkata bahawa dia boleh membawa tahta tersebut sekelip mata shj, sblm sempat Nabi Sulaiman memejamkan mata. Dan saat itu baginda melihat tahta tersebut telah berada di dpn mata.

Sekarang, mari kita renung sejenak dan berfikir.

Dengan izin Allah, sesuatu yg kita lihat mustahil boleh terjadi. Singgahsana Ratu Balqis dr negeri Saba dpt dibawa ke istana nabi Sulaiman dlm skelip mata shj.

Dan dr kisah tersebut kita lihat, manusia ialah sebaik2 makhluk yg diciptakan oleh Allah dgn dikurniakan akal fikiran. Dgn izin Allah manusia dpt pindahkan tahta Ratu Balqis lbh cepat dr apa yg mampu dilakukan oleh jin.

Maka apakah mungkin tidak mustahil juga andai suatu hari nt manusia pn dpt mencipta alat yg boleh memindahkan sesuatu jasad dr satu tmpt ke tmpt lain tanpa perlu bergerak?

Err...kalau ikutkan kt TV ada je cerita fiksyen yg mcm tu, tekan je butang kt lengan atau masuk je dlm suatu alat dan tekan butang, org tu serta merta hilang dan dah berada di tmpt yg dia nk g tu. Xperlu susah2 naik bas ke, flight ke, skejap je dh blh smpai kt destinasi yg dituju dgn gunakan alat canggih yg dia ada tu.

Kalaulah manusia dpt cipta alat yg mcm tu....fuuuuhhh!

> Bolehla hr2 aku ulang alik dr rmh ke tpt keje!

> Boleh balik kg aidil adha ni!

Tp...isk2 (T_T)


p/s: err...owh, sindrom homesick ni nmpknya boleh buat aku berfikir secara kritis dan kreatif..hee




nak pintu doraemon...

Jumaat, November 12, 2010

Pressure = booster


Smlm seharian jiwa kacau...err...
Buat apa pn rs x senang duduk.

Stress kah?


Stress itu tekanan. Tekanan itu booster.

Dr Tuah dlm bukunya "Nak Ke Tak Nak" kata, jadikan tekanan itu suatu booster utk diri kt.
Mmg betul. Bila kt jadikn tekanan itu booster, yg xmampu kt buat atau yg kt sndri x sangka kita mampu buat, akan mampu kita lakukan tanpa kita sangka. Eh, berbelitkah?

Maksudnya, tekanan tu sbnrnya mampu menyerlahkan potensi diri kita yg kita sndri x sangka. Lihat tekanan dr sudut yg berbeza, mcm kita tengok masalah sebagai peluang. Kalau lihat tekanan sbg stress mmg stress. Cuba lihat tekanan sbg booster.


Sbg contoh, ada sorg makcik tua tgh jalan sorg2. Jalannya perlahan, krn dh berusia. Tiba2 dia nmpk ada seekor anjing besar kt dpn. Nak teruskan jalan anjing tu pndang mkcik tu dgn bengis. Tiba2 anjg tu mcm nk kejar mkcik tu. Of cos mkcik tertekan, nak terus jln or patah balik. Jadi dia amk kputusan patah balik.
Bl anjing tu tgk mkcik tu lari dr ia jd terus ia kejar mkcik tu. Jadi mkcik tu pun larilah sekuat hatinya. Bayangkan dgn umurnya makcik tu blh lari lbh laju dr anjg tu.

Pastu tiba2 kt dpn ada longkang besar. Dlm keadaan tertekan mcm tu mkck tu dh x pk dia boleh lompat ke tak, yg penting lari dr anjg tu. Anjg tu yg bahaya lg. Dan mkcik tu pun lompatlah melangkah longkang besar tu yg luasnya mmg x sangka org boleh lompat. Tapi mkcik tu berjaya ke seberang longkang tu dgn skali lompat je! Hebat tak? Org tua blh lari n lompat longkang.


Diringkaskan cerita, bila dh slamat dan anjing tu pn dh xde jd makcik td tu pn nk patah balik la ke jln yg dia lalu td. Tp bila tgk ada longkang besar mkcik tu pn was2 mcmn td dia boleh seberang longkang tu tp skrg tgk longkang tu je pn dia tau n pasti dia xkn mampu nk seberang. Pelik kan?


Sebenarnya mkcik tu boleh lompat td sbb dia tgh tertekan dikejar anjing. Dan tekanan yg boost mkcik td utk berjaya lompat longkang tu. Tgk, bila ada tekanan org blh buat ape shj, kdg2 yg dirasakn xmampu buat. Sbb tu tekanan yg sbgini penting kalo nk berjaya. Bukan tekanan yg buat org jd stress, gila, dan bertindak di luar batasan.


Jadi kalau tertekan tu, jdkn tekanan tu sbg booster...huu


p/s:rindu aku yg dulu...isk

Khamis, November 11, 2010

Proud of you dear...


Alhamdulillah...
So proud of you dear, NUR ATRAH.
Finally you got what you want.

TAHNIAH!
For getting 5As in UPSR!


Pasti gembira sgt kn?
Jgn lupa syukur pd Tuhan, krn semua dr Dia.
Terima ksh pd ma & abah, yg sentiasa pnjatkan doa utkmu agar berjaya.
Guru2 jgn lupakan, yg xjemu menabur ilmu dan budi agar kamu jd manusia berguna.
Hargai teman2, yg selalu membantu kamu dlm pelajaran.
Juga semua yg di sisi kamu.
Nyatakn penghargaan dan terima kasih mu.

Kejayaan itu dikongsi bersama.

Tahniah sekali lagi buatmu adik sayang (^_^)

p/s: juga tahniah buat adik2 spupu; Haziq, Alif, Asma, Ayong yg juga sma2 upsr 2010 ^^

Bapa derhaka pd anak?


Pg2 td smpat tgk "Tanyalah Ustaz" di TV9. Topic hr ni Zuriat bhg II dah. Ada penonton tnya, ungkapan "Bapa derhaka pd anak" itu hadiskah? Owh...rupa2nya itu kata2 dr saidina Umar Al-Khatab.


Alkisahnya ada seorg bapa dtg mengadu pd Saidina Umar yg anak dia derhaka, xdgr kata, degil dan mcm lg la. Bila Saidina Umar tnya si anak knpa berperangai sebegitu si anak td tnya blk saidina Umar "Apakah aku ada hak yg harus ditunaikn oleh ayahku?" Bila saidina Umar kt ada maka si anak td tnya apakah hak2 tersebut.

Maka Saidina Umar pn jawablah, ada 3 hak anak yg patut ditunaikan oleh si ayah;

1) Hendaklah si ayah mencari seorang ibu yg baik utk anak2nya
2) Hendaklah ayah memberi nama yg baik pd zuriat
3) Hendaklah ayah mengajarkan anaknya membaca al-quran

Diringkaskan cerita, sememangnya tiada satu pn hak2 anak tersebut ditunaikan oleh si ayah td. Maka berkatalah Saidina Umat bhw adalah si ayah yg derhaka pd si anak.

Emm, andai hak2 trsebut x dipenuhi maka x mustahillah anak akn bersikap derhaka, krn ayah pn dh "derhaka" pd awl2 lg anak tanpa sedar. Keluarga kita bagaimana? Periksalah...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ttg 3 hak tu,

1) Hendaklah si ayah mencari seorang ibu yg baik utk anak2nya

Sbb pepatah Arab ada mengatakan ibu adalah sekolah pertama anak2. Kalau ibu itu rajin mengaji, zikir, sejak anak msh dlm kandungan lg, maka insyaallah nt anak2 itu membesar dgn tarbiah yg baik sbagaimana dididik oleh si ibu td.

Tp jgn pula yg dh berkahwin tu nak cr isteri sorg lg, yg baik utk anak2nya! Bukan itu solusinya. Isteri yg dh ada tu sepatutnya dididik baik2.

2) Hendaklah ayah memberi nama yg baik pd zuriat

"Ada apa pd nama". Ya, nama pn memainkan peranan penting. Bila org pngl nama kita, itukan seolah2 doa buat kt. Sbb tu kdg2 nama pn mempengaruhi peribadi si pemilik nama. Baik nama baiklah perilakunya. Buruk namanya maka burukla tingkahnya sbb hari2 dipanggil dgn ungkapan yg xelok.

Yg dipanggil dgn nama pngilan tu cmne pulak? Pd pndpt saya, nma pngln spt Along, Angah, Kakak, dsb itu adalah utk merapatkn lg hubungan. Bila yg sulung dipanggil Along oleh ayah, mak, dan adik2, akn ada rs satu ikatan erat yg wujud, bahkan ada rs t/jwb, rs membela adik2. Mgkn ada lbh tahu.

3) Hendaklah ayah mengajarkan anaknya membaca al-quran

Mmg penting! Ajarkan anak mengenal al-quran, seelok2nya si ayah sendiri yg mengajar anak mengaji. Tp andai xmampu, maka usahakanlah agar anak td dpt belajar al-quran, hantarkannya ke kls mengaji atau carikan ustaz utknya, usahalah. Jgn hantar tusyen saja tp kelas mengaji tidak, alasan sbb mahal. Apa sgtla duit kalo nak dibandingkan dgn ilmu, lbh2 lg ilmu Allah.

Itu antara hak anak yg patut ditunaikan, bukan sj oleh ayah tp ibu juga sebenarnya, luaskan skop. Kalau si anak itu dirasakan derhaka, periksalah dulu diri ibu bapa tu sndri. Apakah ibu bapa itu dh tunaikan hak si anak. Andai belum, masih belum terlambat utk usahakan. Andai sudah maka terlepaskan ibu bapa, serahkan pd Allah menilainya.

Ouh...pnjg pula entry kali ni. Tapi bacalah smpai hbs, dan smpai2kanlah. Aku pn sekadar berkongsi dr apa yg disampaikan olh org lain. Jadikn nasihat utk dr sndr juga. Mana yg slh tu tlg betulkan.

p/s: Ya Allah, jgn jadikan aku anak yg derhaka...terima kasih ayah bondaku...(T_T)

Rabu, November 10, 2010

Rindu mama~


mengharapkanmu sentiasa di sisi...
setiap masa...


Selasa, November 09, 2010

Sampaikan walau satu ayat...



Dah masuk bulan Zulhijjah.
Musim umat Islam tunaikan rukun islam ke-5, haji.

Sebut ttg bln Zulhijjah, ada sesuatu yg ingin dikongsi. Bingkisan tazkirah dr K.Siti pg td usai solat subuh.


>> >

Andai disebut 10 terakhir Ramadhan, kita digalakkan menghidupkan 10 malam terakhir Ramadhan dgn memperbanyakkan tadarus, zikir, qiamullail, solat sunat, bersedekah dan macam2 lagi. Tambahan pula pd 10 mlm terakhir Ramadhan terdapatnya malam al-qadr, malam yg lbh baik dr seribu bulan, yang ganjarannya Allah lipat gandakan.


Tp tahukah kita, kita juga sbnrnya digalakkan utk menghidupkn 10 awal Zulhijjah seperti mn kita hidupkan 10 malam terakhir Ramadhan. Hidupkan 10 hari terawal Zulhijjah ini dengan amalan2 sunat yg kita digalakkan seperti pd bulan Ramadhan. Puasa sunat, bangun malam, banyakkan membaca al-quran, solat sunat dan lain2 amalan. Kerana ganjarannya sememangnya Allah lipat gandakan.


Istimewanya Ramadhan pd 10 mlm terakhir, begitu juga istimewanya Zulhijjah pada 10 hari terawal. Jadi bersama kita hidupkan 10 terawal Zulhijjah ni.

>>>

Lagi yg ingin dikongsi, mengikut kata K. In pula, menurut sepakat ulama' memandu laju hukumnya haram! Sbb ia boleh membahayakan pengguna jln raya yg lain dan juga dr sndri. Sama sprt merokok, bukan shj membahayakan kesihatan diri si perokok malah turut membahayakn org yg berdekatan yg turut menyedut asap rokok tersebut.


Jadi memandulah dgn cara yg berhemah, ikut peraturan di jln raya, kerana.... cara pemanduan juga mempamerkan peribadi si pemandu (interesting right? ^^)


Mungkin ramai yg dh tahu, tp mungkin juga msh rmai yg xtahu krn aku sndri termasuk dlm golongan yg baru tahu. Jd sama2 smpaikan.


p/s: saling memperingatkan satu sama lain...

Sabtu, November 06, 2010

Feel the music...



Mahu menulis sesuatu, tp tiada idea. Sudahnya layan lagu smbil2 download lagu.

Haa! sebut saja ttg lagu ada satu lagu fav ku dr dlu smpai skrg. Lagu ni dh lama, ms aku skolah lg, mungkin thn 2000. First time dgr lagu ni kt tv ms hari raya. Mungkin ms tu lagu ni br kuar sbb rancangan tu ala2 "the making of..." ttg video klip lagu ni. 1st time tgk video clip dia, dgr susunan muzik dia, terus jatuh hati.
Kena dgn jiwa, hee...


Tp ms tu skolah lagi jd xde duit nk bli kaset dia, huu...

Tp akhirnya dapat bli jugak kaset tu bila dah masuk U! Rasa puas hati sgt dapat satu jadi hak milik...kaset pun jadila,hee

"A day without rain" (^_^)


Dengar saja susunan muziknya...rasa nyaman...^^



"Only Time" dari Enya

^^

Ada lagi lagu2 dia yg best; Wild Child, Amarantine, Only If, One by One, Flora's Secret and many more!

Just feel the music...


Only Time~


Who can say where the road goes
Where the day flows
Only time...


Jumaat, November 05, 2010

Home Sweet Home ^^


Alhamdulillah ^^
I'm at home now :D
So release...
Happy and happy and happy and happy and happy and...more..
(^_______________^)
(big smile)
.
.
.
.
.
Coz there's no place like home...where love is everywhere...



Rabu, November 03, 2010

Put it on...







What makes you smile today?
.
.
.
.
.


Selasa, November 02, 2010

From numbers to words~


A block of quote, from what Mishal has wrote...

When tomorrow stats without me
Don't think we're far apart
For every time you think of me
I'm right here, in your heart...

(nidokidos)



May I alter a little bit, for i feel poetry on my lips...

When tomorrow starts without you
I'll never think we're far apart
Because for every time I think of you
I know you're right here...in my heart


..."You will never walk alone"...


p/s: just run away from numbers...*sighh*


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...